Fototentoonstelling 'zuid-Wales & Kolen'

Tentoonstellingen Fototentoonstelling  zuid-Wales & Kolen
In 1979-1980 trok fotograaf Carl Uytterhaegen naar Zuid-Wales om er de mijnactiviteiten in en rond de steenkoolmijnen Aberpergwm, Blaengwrach en Graig Merthyr op gevoelige plaat vast te leggen.

Zijn eerste kennismaking met een mijnregio was een fotografieproject in het Noord-Franse mijndorp Auchel. Vanuit zijn interesse om thema's en onderwerpen met elkaar te vergelijken was het een logische stap om naar Groot-BrittanniŽ te trekken.

Engeland is immers niet alleen de bakermat van de IndustriŽle Revolutie, tot diep in de twintigste eeuw was de steenkoolindustrie er de belangrijkste industriesector. Op het einde van de 19e eeuw is de streek Zuid-Wales, in het zuidwesten van Engeland, trouwens ťťn van de belangrijkste kolenregio's ter wereld. In 1913 stelt de mijnindustrie hier alleen al bijna 250.000 mijnwerkers te werk.

Als exponent van de documentaire fotografie geven Carls foto's een uniek tijdsbeeld van het leven en werken in de Welshe mijnen uit die periode.

Zuid-Wales & Kolen
Vandaag toont het Mijnmuseum in de tentoonstelling 'zuid-Wales & Kolen' een selectie uit deze fotoreeks. Met de expo verruimt het Mijnmuseum haar blik en wordt de Limburgse mijngeschiedenis in een ruimere Europese context geplaatst.

De presentatie van Carls foto's in een museum over de Limburgse mijnstreek maakt de gelijkenissen en de verschillen tussen beide regio's onmiddellijk duidelijk: eenzelfde hard labeur, een vergelijkbare sociale cohesie in de mijnwerkersdorpen, maar ook een verschil in schaalgrootte en landschapsontwikkeling tussen de mijnen in Limburg en Wales.

Het is de eerste maal dat de fotoreportage van Carl over de Welshe mijnen publiek wordt getoond. De tentoonstelling kwam tot stand met financiŽle steun van de Erfgoedcel Mijn-Erfgoed.
Waar:
Mijnmuseum
Koolmijnlaan 201
3582 Koersel
Telefoonnummer:
011 42 15 52
Publiek:
Elk type publiek
Internet:
http://www.mijnmuseum.be
Toegevoegd door:
Johanna Rediers
accessibility


Maandag : van 10:00 tot 17:00
Dinsdag : van 10:00 tot 17:00
Woensdag : van 10:00 tot 17:00
Donderdag : van 10:00 tot 17:00
Vrijdag : van 10:00 tot 17:00
Zaterdag : van 10:00 tot 17:00
Zondag : van 10:00 tot 17:00


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief! Uitschrijving

In dezelfde categorie:

Alain Janssens - 'Oplichtende duisternis'
(Van 11 juni tot 9 juli - Mechelen)
Geef me de ruimte
(Van 1e tot 22 juni - Antwerpen 6)
Photo Expo 'muse or Day-dream ?' - Sculpture Expo 'touching Thoughts'
(Van 25 mei tot 25 augustus - Antwerpen)
Brussel is een plaizier
(Van 16 juni tot 10 september - Bruxelles)
Fauna en flora , gezien door de lens van Ludo Van den Sande
(Van 6 mei tot 25 juni - Kalmthout)