Groepstentoonstelling Glaskunst

 
In deze tentoonstelling ontsluiten de creaties van zes grote kunstenaars voor u de magische wereld van hedendaagse glaskunst. Maak kennis met Christine Vanoppen, Maria Dukers, Bert Frijns, Sjaak Smetsers, Frank Biemans en Warner Berckmans, die elk op hun eigen bijzondere manier het licht vinden en ermee spelen.

Christine Vanoppen
Vanoppen werkt nauw samen met architecten en opdrachtgevers. Dat is telkens een boeiende evenwichtsoefening: in hoeverre kom je als kunstenaar tegemoet aan de wensen van de klant zonder jezelf daarbij te verliezen ?
Christine Vanoppen studeerde Beeldende Kunsten aan het Sint Lucasinstituut Hasselt en Monumentale Kunsten, Wandschilderingen en Glaskunst aan de Koninklijke Academie in Antwerpen. Tot op vandaag geeft ze ook les aan de Academie van Berchem, afdeling Glaskunst.
Vaoppen is een veelgevraagde glaskunstenares die in binnen- en buitenland exposeert. Zij won reeds verscheidene prestigieuze prijzen en werd geselecteerd voor 'the New Glass Review 36' door The Corning Museum of Glass, Ny.

Maria Dukers
Maria Dukers werd geboren in Madrid in 1974 maar leeft en werkt in Brussel. Haar eerste creaties waren schilderingen op glas. Na het verkennen van verschillende technieken werkt ze vandaag vooral met Plexiglas en Pvc en maakt ze de mooiste glazen deelvensters. Hier valt haar ervaring als architecte op: in het spel van abstracte lijnen en lagen, waardoor haar glasplaten meerdere perspectieven tonen, afhankelijk vanuit welke hoek je ze benadert. De idealen van De Stijl, zoals het evenwicht van de verhoudingen en de zuivering van de elementen tot het essentiële, vinden we duidelijk in Maria's werk terug. Ook Dukers is een zeer bekend en veelgevraagd kunstenares die in binnen- en buitenland exposeert.

Bert Frijns
Deze internationaal bekende, Nederlandse beeldend kunstenaar en glasontwerper werd geboren in 1953 in Ubach over Worms. Van 1974 tot 1978 studeerde hij beeldhouwkunst aan de Gerrit Rietveld Academie. Hij viel overal ter wereld in de prijzen en is een graag geziene kunstenaar op internationale tentoonstellingen. Frijns combineert in zijn werk vlakglas met steen, metaal, keramiek, hout en lood. Hij vervormt het glas met een techniek die 'slumping' wordt genoemd: het vlakglas wordt geleidelijk verhit zodat het door het eigen gewicht kan uitzakken tot schaal-, vaas en komvormen. Hij presenteert zijn ontwerpen recht en scheef, bestaande uit meerdere delen, soms gestapeld of als enkel kunstwerk gemaakt van helder, gezandstraald of gespiegeld glas. Op het eerste zicht ogen zijn vazen als gebruiksobject, maar door hun monumentale afmetingen is concreet gebruik niet mogelijk. Dit spanningsveld tussen gebruik en niet-gebruik is een essentieel onderdeel van Frijns' werken.

Sjaak Smetsers
De beelden van Sjaak Smetsers verenigen het menselijke met het dierlijke. Ver weg van de realiteit, lijken het droombeelden maar ze zijn meer dan dat: ze leggen de spanning bloot van het morele fundament van het menselijke bestaan. Twee gezichten in één kop, vier ogen, het goede en het kwade. De overwegend polychrome wezens worden heel bewust geconstrueerd. Smetsers assembleert stap voor stap zijn unieke figuren. Hij giet, als de tijd het toelaat, zelf brons; bewerkt koper, staal of (zilver)tin; (ver)smelt diverse soorten glas en brengt bladgoud, bladzilver en metaalfolie aan. Hij slijpt, schuurt, polijst en patineert al zijn bronzen beelden zelf. Met veel geduld en toewijding vervaardigt hij kleurnuances die we in de natuur niet snel tegenkomen. Sjaak Smetsers woont en werkt in zijn geboorteplaats Venlo.

Warner Berckmans
De kans is zeer reëel dat je het werk van Berckmans al hebt gezien: tal van Limburgse kerken, kapellen, en andere openbare gebouwen danken hun schoonheid aan de bijzondere glasramen van Berckmans' hand. Deels doet hij restauratiewerk, deels schept hij zijn eigen creaties, vrij of in opdracht. Berckmans houdt van het paradoxale karakter van glas: het is tegelijk materieel en immaterieel. 'glas in zijn meest transparante vorm geeft je een doorkijk op wat er aan de andere kant te zien is. In die zin is glas een scheiding tussen binnen en buiten. Gekleurd glas wordt door zijn schakeringen en structuur een echte sfeerschepper. Dat is het immateriële aspect van het verhaal.'
Berckmans combineert glas met andere materialen zoals wit marmer en recuperatiematerialen waardoor krachtige abstracte effecten ontstaan. 'ik vind het boeiend om mijn glas te combineren met materialen die al een leven achter zich hebben '.

Frank Biemans
Frank Biemans is aanvankelijk bekend geworden met vlakglasobjecten, maar werkt tegenwoordig vooral met fusetechniek, waarbij stukken vlakglas met elkaar worden versmolten. In verschillende werken gebruikt hij kleurpoeders en glasgranulaten zodat een soort glazen schilderijen het resultaat zijn. Het monumentale in zijn werk komt sterk terug in buitenbeelden en grafmonumenten, die door hun structuur, vormen en glasdikte speciaal geschikt zijn voor de buitenruimte. 'glas als materiaal vormt voor mij een uitdaging door zijn transparantie en weerbarstigheid. Die transparantie levert in combinatie met het steeds (wisselende) daglicht als het ware een vierde dimensie op,' aldus Biemans.
Gc de Markthallen
Markt 2
3540 Herk-de-Stad
Gratis
Elk type publiek

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.