Smakelijk! Gastronomische ontdekkingen door de eeuwen heen

Tal van oude schilderijen lichten ons in over wat mensen in het verleden zoal aten en dronken, welk eetgerei daaraan te pas kwam en over hoe, wanneer en voor wie het werd bereid en opgediend. Zo stuit men regelmatig op afbeeldingen van etenswaren die vergeten of in onbruik geraakt zijn of die pas recent ‘herontdekt’ werden zoals bijvoorbeeld mispels, aardperen, pastinaken en rammenas. Soms treft men dingen aan die vroeger wel gegeten werden, die bovendien enkel als delicatesse geserveerd werden maar die vandaag zelfs niet langer vanzelfsprekend als ‘eetbaar’ worden beschouwd. Men denke daarbij aan zangvogels, zwanen en pauwen bijvoorbeeld.
Wat op tafel verschijnt is niet alleen seizoensgebonden maar ook tijd, cultuur, gelegenheid en klassegebonden en dit geldt niet alleen voor het voedsel zelf maar ook voor al het materiaal waarmee het bereid, geserveerd en gegeten of gedronken wordt. In die zin vertellen bedoelde schilderijen vaak meer over een (eet)cultuur dan dat wat een toeschouwer er vandaag ‘onmiddellijk’ meent uit te kunnen aflezen vanuit zijn eigen ervaringswereld: soms is het nodig om een en ander in een bredere context te plaatsen.
Ter gelegenheid van ‘Brusselicious’ werden uit het Museum voor Oude Kunst en uit de collectie 19de eeuwse schilderijen 18 kunstwerken geselecteerd die zo’n verhaal vertellen. De bezoeker kan beschikken over een gratis, volledig geillustreerde, drietalige gids waarin elk van deze werken toegelicht wordt. Er werden geen of nauwelijks wijzigingen aangebracht in de gewone presentatie van de vaste collectie. In het museumcircuit zijn de schilderijen gemerkt met genummerde plaatjes waarop het logo van Brusselicious duidelijk te herkennen is. In tegenstelling hiermee, werden de kunstwerken van de 19de eeuw wel apart tentoongesteld en gegroepeerd in en rond zaal 57.
De wandeling vertrekt bij de keukens en markten van Pieter Aertsen uit de 16de eeuw en eindigt bij het ontbijt van Isidore Verheyden van ca. 1905.
Waar:
Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Regentschapsstraat 3,
1000 Brussel
Telefoonnummer:
02-508.32.11
Tarief:
€8‐€5‐€2
Publiek:
Vanaf 4 jaar
Internet:
http://www.fine-arts-museum.be
Open:
10:00 - 17:00


Dinsdag : van 10:00 tot 17:00
Woensdag : van 10:00 tot 17:00
Donderdag : van 10:00 tot 17:00
Vrijdag : van 10:00 tot 17:00
Zaterdag : van 10:00 tot 17:00
Zondag : van 10:00 tot 17:00

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.