50 jaar bouwkundige realisaties Waaslandhaven

Het SteM en de Kokw nodigen u uit op dit fotografisch overzicht over de voorbije 50 jaar Waaslandhaven waar met 50 foto’s getracht wordt een divers overzicht te geven over deze bouwtechnische ontwikkeling de voorbije vijf decennia.

Waar nu het stadsdeel (Antwerpen) Linkeroever ligt, plande men al van halfweg de 19 eeuw de eerste varianten voor een heuse haven. Vele plannen zouden hierop volgen, waaronder zelfs een verplaatsing van een rivier (La grande coupure). Het zou meer dan 100 jaar duren en zelfs een annexatie (19van Zwijndrecht en Burcht bij Antwerpen inhouden tot de Belgische Staat uiteindelijk in 1968 het initiatief neemt om een haven ter hoogte van Kallo uit te bouwen.

En toen ging het snel, In september 1969 werd een bijzondere uitvoeringsdienst, Dolso, opgericht. Eén jaar later, op ktober 1970, werd de Kallosluis aanbesteed.

In , vijftig jaar later, overschaduwt de haven op de linkeroever (de Waaslandhaven) met 117,8 miljoen ton behandelde zeegoederen voor het eerst de rechteroever die zowat 800 jaar eerder was opgestart.

Een unieke gebeurtenis, waar zowel vele waterbouwkundige infrastructuur, als de inzet van de overheden en vele havenbedrijven aan de basis liggen.

Voor de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas was deze periode van ontwerp, realisatie en exploitatie van een haven in het Waasland een gebeurtenis die aandacht verdient, en binnenshuis kon de Kring beroep doen op een gedreven medewerker die niet alleen de materie beheerst, de levensloop van deze haven rechtstreeks heeft gevormd en meegemaakt, maar dit bovendien voor het nageslacht systematisch fotografisch heeft vastgelegd.

Uiteraard kan je in vijftig foto’s geen vijftig jaar samenvatten. Daarom zijn voor diverse onderwerpen op de tentoonstelling Qr-Codes beschikbaar waarmee u ter plekke of nadien thuis toegang krijgt tot een immens aantal extra becommentarieerde beelden over de havenontwikkeling. Tevens is een brochure met toelichting beschikbaar tijdens de gehele periode van deze reizende tentoonstelling (in Sint-Niklaas, daarna Beveren (Hof ter Welle), Zwijndrecht (OC t’ Waaigat, Sint-Gillis-Waas (De Route en Bib) en Stekene). Deze wordt downloadbaar op de website van de Kokw.

vergeet niet te reserveren ! Dit kan via of via onze website.
Stem Afdeling Stem Zwijgerhoek
Zwijgershoek 14
9100 Sint-Niklaas
Gratis
Vanaf 12 jaar

Dinsdag: van 13:30 tot 17:00
Woensdag: van 13:30 tot 17:00
Donderdag: van 13:30 tot 17:00
Vrijdag: van 13:30 tot 17:00
Zaterdag: van 13:00 tot 17:00
Zondag: van 11:00 tot 17:00

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.