Aan de oevers van de Nijl - Een reis naar Egypte 100 jaar geleden

 
Een tentoonstelling van het Koninklijk Museum van Mariemont en Egyptologica asbl

Verschillende zwart-witfoto's nodigen de bezoeker uit om de Nijlvallei te verkennen en verschillende emblematische Egyptische sites te verkennen.
Deze archieven dateren uit het begin van de eeuw en geven verslag van een toeristische reis langs de Nijl, langs alle belangrijke plaatsen van de Delta tot het noorden van Egypte (Alexandrië, Gizeh, Saqqara, enz.), langs de vallei (Karnak, Louqsor, de westkant van Bath, ) naar Abu Simbel, in het zuiden. elk van deze fotografische verslagen is gekoppeld aan een citaat uit de kronieken van reisschrijvers (Pierre Loti), gyptologen (Gaston Maspero) of toeristengidsen (Karl Baedeker).
Welke landschappen, van pittoresk tot erfgoed, trekken reizigers aan die op zoek zijn naar exotisme? Wat vertellen deze monumenten, die nog gedeeltelijk onder het zand begraven liggen, ons over dit tijdperk van rood bedekt met een uitzonderlijk cultureel erfgoed, in het proces van opruiming of, al in het proces van restauratie?

Als onderdeel van deze tentoonstelling bieden we twee conferenties aan:

Donderdag ovember (19.30 uur): Conferentie Reizigers en Toeristen van weleer
Van schrijvers als Th ophile Gautier en Pierre Loti tot schilders en fotografen, vele kunstenaars of anonieme reizigers doorkruisten de Nijlvallei in de 19e en eeuw. De vruchten van hun ontmoeting met een oosters volk en een landschap van zand en licht, hun reisverhalen en hun schetsboeken hebben hun creatieve geest op bijzondere wijze gevoed en getuigen van hun enthousiasme voor de oude en hedendaagse Egyptische beschaving.
In deze ontelbare composities van reizigers van weleer onthullen we de landschappen die deze toeristen op zoek naar exotisme betoverden, van pittoreske beschrijving tot erfgoedbelang.
Door Florence Doyen, Egyptologica vzw, wetenschappelijk medewerker Universit libre de Bruxelles

Donderdag 1 december (19.30 uur): Conferentie over de emblematische Grote Sfinx van Gizeh
De Grote Sfinx, een mineraal figuur van zonnekoningen, heeft zichzelf millennia lang opgelegd aan het heilige landschap van Egypte. Een kolossaal koninklijk beeld ten tijde van de piramides dat door de eeuwen heen een godheidsobject van aanbidding is geworden, de Grote Sfinx blijft het embleem van Egypte voor de kunstenaars, schilders en fotografen, schrijvers en reizigers die door de vallei hebben gereisd. van de Nijl in de moderne geschiedenis.
Aan de zijlijn van deze grafische documenten die ons het formidabele standbeeld laten zien, dragen verschillende niveaus van zandafzetting, gedurende twee eeuwen, verschillende campagnes van opruiming, opgravingen en restauraties bij tot de kennis van de context van dit opmerkelijke monument, een waar icoon van Egypte. beschaving.
Door Florence Doyen, Egyptologica vzw, wetenschappelijk medewerker Universit libre de Bruxelles

Inschrijving voor conferenties: of
Bibliothèque-Médiathèque le Phare
Chaussée de Waterloo, 935
1180 Ukkel
Gratis
Vanaf 12 jaar

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Bedacht! 100 jaar internationaal surrealisme.
(Van 21 februari 2022 tot 21 juli 2022 - Brussel)
Gewoon niet lachen. Surrealisme in België
(Van 21 februari tot 16 juni - Brussel)
James Ensor. Geïnspireerd door Brussel
(Van 22 februari tot 2 juni - Brussel)
Tentoonstelling In het huis
(Van 28 februari tot 31 mei - Sint-Lambrechts-Woluwe)
Kom de MoMuse coveren! Molenbeek wat een verhaal
(Sint-Jans-Molenbeek)