Anima & Materia

 
Greta Buysse
In de barokke zwart-witte fotografie van Greta Buysse staat het naakte lichaam van de vrouw absoluut centraal. Ze troont ze mee naar uitzonderlijke locaties met verpauperde grandeur of nestelt het in kamers waar muren eeuwenoude verhalen fluisteren.
In unieke biotopen bouwt ze haar geheel eigen, onnavolgbare surreële wereld op. Naar die volkomen geënsceneerde wereld transponeert ze haar dromen en geeft ze met dat lichaam én de entourage vorm aan haar emoties omtrent liefde, leven en dood, die in haar werk onontwarbaar in elkaar verstrengeld zitten.
Eigenlijk hoort Greta Buysse thuis in een stad als Venetië, één van haar favoriete locaties, trouwens. In haar werk sluimert een authentieke portie dramatiek, de mystiek van het haast rimpelloze watervlak, een onbestemde tijdloosheid.
Hommages aan alles waar ze van houdt of van heeft gehouden, aan haar bewonderende coryfeeën uit de kunstgeschiedenis. Van Eyck, Magritte. Maar net zo goed konden muziek of taal een creatie ten grondslag liggen.

CLAUDY Gielczynski
de kunstenaar bezit de bijzondere gave om tegelijk en op overtuigende wijze schilder en tekenaar te zijn en op even vanzelfsprekende manier de figuratie en haar tegenhanger, haar rivaal, de lyrische abstractie te beoefenen. Zijn schilderen en zijn tekenen met penseel en uitbundige verf hebben met elkaar gemeen dat zij ritme vertolken, iets extatisch oproepen waarbij telkens een ander aspect van de kunstenaar op de voorgrond treedt.

GEORGE Grard
george Grard (1901-1984) wordt algemeen erkend als één van onze grote Belgische beeldhouwers. Grard is zijn hele leven trouw gebleven aan één thema: de liefde voor het vrouwelijk naakt. Reeds in zijn jeugdwerken blijkt dat hij zijn creativiteit concretiseerde via de studie naar model. De nauwe samenwerking tussen kunstenaar en model zou een constante blijven. De evolutie binnen zijn werk is allesbehalve spectaculair: binnen een bewust gekozen beperking opent zich een gevarieerde en verstilde wereld van zittende, liggende en staande figuren.

ISABEL Miramontes
de Spaanse kunstenares Isabel Miramontes geboren in Santiago de Compostella, creëert bronzen figuratieve sculpturen die een verrassende visuele beweging tonen.
De body’s van haar onderwerpen bestaan uit ongebruikelijke vormen. De torso’s vertonen openingen, elegante spiralen of dwarsliggende banen die een innerlijke onrust evoceren. De visuele taal van Isabel Miramontes vertegenwoordigt het menselijke in de ambiguïteit van kracht en kwetsbaarheid, in zijn drang naar vrijheid, dromen en overwinningen. Gewoonlijk blijven de gezichten van haar sculpturen leeg of hebben een passieve expressie. Hierdoor blijft de toeschouwer in een zekere onwetendheid maar is ook aangenaam verrast in de wirwar van de bronzen wendingen.

FRANCINE Van Mieghem
de drang naar expressiviteit is reeds vele jaren een onderliggende maar steeds sluimerende factor binnen de sculpturen van Francine Van Mieghem.
Expressiviteit niet enkel in de samenwerking met het model en de opbouw van een sculptuur maar evenzeer in de materie. Er is de stimulerende kracht die uitgaat van de klei waarin het creatieve proces zich afspeelt, maar binnen de beeldhouwkunst is klei geen eindmaterie. Het is brons die de strijd met de tijd aangaat en die de beeldhouwster tegelijkertijd in staat stelt haar eigenheid te uiten. Het ruwe van de klei mag niet verloren gaan in een klassieke afwerking van het brons. Daarom is Francine Van Mieghem zeer nauw betrokken bij het proces van het omzetten naar brons. De oorspronkelijke oneffenheden worden zoveel mogelijk gerespecteerd en het brons wordt behouden in de ruwe geut. De ruwere textuur en de specifieke tinten van niet-gepatineerd brons worden een wezenlijk onderdeel van het oeuvre. Na vele jaren van intense omgang met vormen, volumes en materies bewijst Francine Van Mieghem dat haar zeer persoonlijke aanpak zich verder verdiept en verfijnt. Plannen en projecten blijven opborrelen en de drang om steeds verder te gaan de verbeelding om vrijer te laten blijft een constante stimulerende kracht. Beeldhouwkunst als de incarnatie van een sterke en klassevolle levensdrang.(Anne Marie Gheeraert)

JACQUES Verduyn
jacques Verduyn is een kunstenaar die zweert bij de klassieke schoonheidsidealen. We komen ze dan ook al vaker tegen die ranke naakte vrouwtjes, leunend tegen een wand, het bad instappend, zich in al hun schoonheid voorzichtig wentelend, zich wellustig uitstrekkend op een divan, gehurkt op een wit glimmende ruitjesvloer of een lyrisch mozaïk. Het is verbluffend hoe Verduyn die verfijning in zulke vaak kleine exemplaren voor mekaar krijgt. (naar Johan Debruyne)
Verduyn zegt zelf over zijn werk : "Mijn opzet is eigenlijk heel eenvoudig, sculpturen maken die ik zelf goed vind en waar anderen hopelijk ook kunnen van genieten. Noem het 'Kunst om de kunst', een eigentijdse en persoonlijke visie gesteund op een verleden, op een westerse traditie. Ik probeer een alledaagse familiale realiteit te reproduceren met het bevriezen van een menselijke warmte als enige functie.”
De Mulelenaere & Lefevere Art Gallery
Polderstraat 76
8670 Oostduinkerke
Gratis
Vanaf 8 jaar

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Nationaal Visserijmuseum
(Oostduinkerke)
Ensor 1940
(Van 9 maart tot 11 november - Oostende)
Kunstwandeling Snaaskerke
(Van 1e april tot 31 juli - Snaaskerke)
Oldtimer Museum
(Reninge)
Expozee 24: feest
(Van 31 maart tot 28 april - De Haan)