Atelierflat Jozef Peeters

Jozef Peeters (1895-1960) was een van de eerste Belgische abstracte kunstenaars. Samen met zijn vrouw en twee kinderen woonde hij in een hoekappartement met vier kamers op De Gerlachekaai in Antwerpen. Hoewel de voorgevel van het gebouw in de jaren 1990 een eigentijdse look kreeg, lijkt het in de atelierflat van Peeters of de tijd stil is blijven staan. En gelukkig maar, de kunstenaar heeft er in de jaren 1920 immers een indrukwekkend driedimensionaal schilderij van gemaakt.

Asymmetrie die niet chaotisch aandoet

Jozef Peeters besteedde enorm veel tijd en studiewerk aan het ontwerp en de uitvoering van het interieur. 'hierbij dient symmetrie vermeden en asymmetrie toegepast te worden op een wijze die niet chaotisch aandoet', zo schrijft hij in een kort artikel dat in 1924 in het tijdschrift Bouwkunde verschijnt. De kunstenaar gaf iedere kamer – waaronder ook zijn atelier met zicht op de Schelde - een eigen kleurcombinatie en sfeer. De gekleurde vlakken lopen op geheel eigen wijze door over de wanden en het plafond van de atelierflat. Aan de muren hangen nog enkele originele kunstwerken van Peeters en zijn tijdgenoten. Daarnaast ontwierp hij zelf het meubilair en de plafondlampen van de flat. Ook het speelgoed van zijn kinderen en de rolstoel van zijn echtgenote – bij wie in 1933 multiple sclerose wordt vastgesteld – zijn van zijn hand. Zo werd de atelierflat van Jozef Peeters een manifest van zijn modernistische opvattingen waarbij architectuur en beeldende kunsten volledige in elkaar opgaan.

Toen Peeters stierf nam dochter Godelieve opnieuw haar intrek in de ouderlijke woonst - waar ze niets veranderde aan wat haar vader had achtergelaten. Bij haar overlijden in 2009 schonk ze het appartement - compleet met kunstwerken, meubels, gebruiksvoorwerpen en het persoonlijk archief van de kunstenaar aan de stad Antwerpen. Op voorwaarde dat 'het kunstzinnig publiek' de atelierflat op gezette tijden kon bezoeken. Vanaf september 2013 is het zo ver en stellen de stad, het Letterenhuis en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen de atelierflat van Jozef Peeters open voor het publiek dat tijdens een bezoek aan het pand een uniek inzicht krijgt in de leefwereld van de kunstenaar.
Waar:
Atelierflat Jozef Peeters
De Gerlachekaai 8
2000 Antwerpen
Telefoonnummer:
+32 (0)3 224 95 61
Tarief:
€ 5 + reservatie- en bankkosten : Individuele bezoekers - € 50 : Groepen
Publiek:
Elk type publiek
Internet:
http://www.kmska.be/nl/tentoonstellingen/Nu/AtelierflatJozefPeeters.html
Toegevoegd door:
Caro de mee


Donderdag : van 10:00 tot 17:00
Zaterdag : van 13:30 tot 14:30 en 15:00 tot 16:00

Van 8 september 2013 tot 31 december 2017Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Kranen van Antwerpen
(Antwerpen)
Museum Vleeshuis
(Antwerpen)
Red Star Line Museum
(Antwerpen)
Glaswerk in Fort 5
(Van 16 september tot 15 oktober - Edegem)
Kunst in het Gemeentehuis
(Van 14 tot 29 september - Wommelgem)