Boeken die Europa gebouwd hebben

Deze tentoonstelling verzamelt alle thema's van de moderne economie: sinds de Italiaanse republieken met hun commerciŽle en bancaire oorsprong (handelaars en bankiers geciteerd in wiegendrukken die uitweiden over handel, wisselkantoren en woekerintresten) tot de huidige economie. Op die manier kan men de eerste stappen herbeleven van het kapitalisme in het Spanje van Karel V, de handelspolitiek en het dirigisme van de absolute staten (geldcontrole, groei van rijkdommen, de aangroei van de bevolking, de kracht van de arbeiders, de openbare uitgaven en hun financiering), het verschijnen van de 'onzichtbare hand' van Adam Smith (met de groei, de productiefactoren, het scheppen van waarden, het krediet als hefboom voor de ontwikkeling, de industriŽle revolutie), zonder het debat te vergeten tussen de voorstanders van het liberalisme en het protectionisme die allebei de economische groei van de natie beoogden.

Alle boeken zijn originele uitgaven. Een groot aantal komt uit de bibliotheken van beroemde economisten ofwel zijn ze prachtvol ingebonden voor grote bibliofielen. De tentoonstelling stelt ook in het licht de lange weg van de democratie doorheen haar rechterlijk aspect (met de vergankelijke macht van deze wereld), het geluk van de volkeren, het herontdekken van de republikeinse waarden, het uitwerken van de grondwetten en de geboorte van de sociale massaproblemen.

Om het grote publiek beter dit actueel onderwerp te laten begrijpen wordt deze boeken-tentoonstelling vergezeld door een belangrijke iconografische ondersteuning van manuscripten, gravures, portretten, foto's, beeldhouwwerken en diverse instrumenten.

De tentoongestelde stukken worden gegroepeerd rond een parcours dat de bezoeker vergezelt doorheen zeven fundamentele thema's die vijf eeuwen omvatten van het menselijke denken rond democratie en economie in Europa.
Waar:
Wittockiana
Rue du Bemel 23
1150 Sint-Pieters-Woluwe
Telefoonnummer:
027705333
Tarief:
Volwassene 5Ä, Senior en student 3Ä
Publiek:
Vanaf 14 jaar
Internet:
https://wittockiana.org
accessibility
Open:
van 10 tot 17u30


Dinsdag : van 10:00 tot 17:00
Woensdag : van 10:00 tot 17:00
Donderdag : van 10:00 tot 17:00
Vrijdag : van 10:00 tot 17:00
Zaterdag : van 10:00 tot 17:00
Zondag : van 10:00 tot 17:00

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Dieppe. Een raid herdacht
(Van 23 juni 2016 tot 31 december 2017 - Brussel)
Om de collecties van het Legermuseum te ontdekken met een privťgids
(Brussel)
Jubelparkmuseum - vaste verzamelingen
(Brussel)
Confederate Museum
(Sint-Lambrechts-Woluwe)
Horta-Lambeauxpaviljoen
(Van 25 maart tot 29 oktober - Bruxelles)