Breendonk en Willebroek tijdens de Eerste Werledoorlog

De tentoonstelling zal opgesteld worden in de 'traditore', de hoofdingang van het fort. De inhuldiging gebeurt tijdens de jaarlijkse bedevaart, eind september – begin oktober 2014. Deze datum sluit nauw aan bij 8 oktober 1914, de dag waarop het fort van Breendonk zich eervol overgaf en door Duitse troepen werd bezet.

We voorzien niet alleen ruimte om de bouw van het fort van Breendonk en haar plaats in de verdedigingslinie uit de doeken te doen. Ook de gevechten rond het fort komen aan bod. Zo brengen we de Eerste Wereldoorlog weer tot leven.

In deze context bespreken we de zware gevechten die tussen 20 augustus en 5 september in Londerzeel, Breendonk en Willebroek werden geleverd (onder andere door het 12e Linie Regiment).

Ook de gevechten aan het kanaal Brussel-Willebroek komen in de tentoonstelling aan bod zodat in grote lijnen de verschillende aanvallen en de terugtrekking naar de Westhoek uitgelegd wordt.

Willebroek, een stad in een bezet land: het dagdagelijkse leven onder de bezetting

Nog voor er een schot in Willebroek wordt afgevuurd, lijdt de gemeente onder de oorlog : bijna 200 huizen worden vernietigd op 9 augustus 1914 en een deel van Heindonk wordt onder water gezet. Op 22 augustus van datzelfde jaar bereiken een 2.000-tal vluchtelingen en 5.000 soldaten Willebroek. Ze krijgen onderdak in de scholen en andere beschikbare zalen.

Na de overgave van het fort van Breendonk wordt dokter Persoons aangesteld tot burgemeester. Hij beheert de bezette stad. Een moeilijke tijd breekt aan: rantsoenering, verplichte heffingen, opeising van werklozen voor Duitsland, scholen sluiten om kolen te besparen,. ... Dit verhaal wordt verteld aan de hand van talrijke documenten uit de gemeentelijke en privé-archieven.

Terwijl de stad de bezetting ondergaat, publiceren enkele gemobiliseerde soldaten uit Willebroek het blaadje 'willebroeck aan 't Front'. Hierin vertellen ze hun nieuwtjes en verhalen. Dit blaadje zal ook tentoongesteld worden (d.m.v. Kopies). Zo kunnen de Willebroekenaren van vandaag verhalen van hun voorouders ontdekken, wat op z'n beurt een grotere betrokkenheid creeërt.

De oud-gevangenen van Breendonk, oud-strijders '14-'18 : een portretten-galerij

Het engagement van de soldaten in 1914 om hun vaderland te dienen en te beschermen, ook al kaderde dit hoofdzakelijk in de dienstplicht, was vaak dezelfde drijfveer die hen in 1940 bij het verzet heeft doen aansluiten. We kunnen zo aantonen dat op een halve eeuw tijd, de motivatie an sich weinig veranderde …. Door de continuïteit in hun strijd en ideeën tussen de twee wereldoorlogen weer te geven, laat dit deel van de tentoonstelling toe om de link te maken met de geschiedenis van het fort waardoor het vandaag – helaas – gekend is : het gebruik ervan als nazi-kamp tussen 1940 en 1944

Bewaring en verplaatsing van een noodwoning

Op het grondgebied Willebroek staat nog een woning, kort na de oorlog gebouwd voor burgers die hun woning door de bombardementen hadden verloren. Deze noodwoningen werden gefinancieerd door het Fonds Koning Albert. Vanaf 1915 kreeg Willebroek op die manier 129 huizen (model 6m x 6m). De laatste getuige hiervan staat in de Gezondsheidsstraat 6.

In samenwerking met de diensten van Defensie en de gemeente Willebroek stellen wij voor om deze noodwoning te verplaatsen en een plek te geven op het domein van het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk.
Waar :
Fort Van Breendonk
Brandstraat 57
2830 Willebroek
Telefoonnummer :
03/860.75.25
Tarief :
10 € / 9 € van 6 tot 18 jaar, 65+, studenten op vertoon van hun kaart / Gratis onder de 6 jaar
Publiek :
Elk type publiek
Internet :
http://www.breendonk.be
Toegevoegd door :
Elodie Gilon

Maandag: van 9:30 tot 17:30
Dinsdag: van 9:30 tot 17:30
Woensdag: van 9:30 tot 17:30
Donderdag: van 9:30 tot 17:30
Vrijdag: van 9:30 tot 17:30
Zaterdag: van 9:30 tot 17:30
Zondag: van 9:30 tot 17:30

Van 29 september 2014 tot 11 november 2018


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!