Ceci n'est pas une copie Design tussen Innovatie en Imitatie

Curator : Chris Meplon
Scenografie: Gafpa Bureau For Architecture And Urban Planning

"innovatie of imitatie? Zelden een zwartwitverhaal."

KopiŽren is slecht. Geld of roem vergaren met het creatieve werk van iemand anders is moreel verwerpelijk, in principe ook gewoon verboden door de wet. Maar liggen de zaken wel zo simpel? Soms komt een kopie Ėof iets wat er sterk op lijkt Ė uit totaal onverdachte hoek, soms kan ze zelfs tot verrassende en bevrijdende nieuwe inzichten leiden. Is dat dan ook nog minderwaardig papegaaienwerk, schaamteloos oneerlijke concurrentie?

De visieloze copy-paste cultuur van het digitale tijdperk wordt vaak aangeklaagd, maar tegelijk liggen ook begrippen zoals originaliteit en individueel auteurschap steeds meer onder vuur. Is innovatie niet altijd gebaseerd op wat al bestond? Is creativiteit niet altijd een vorm van geÔnspireerd hergebruik, slimme copy-paste? Is de geschiedenis van design niet vooral een geschiedenis van re-design? Waarom geloven we zo graag in het natuurtalent, de genialiteit van de sterdesigner? Kunnen we leren van andere culturen die heel anders tegen kopiŽren aankijken? Krijgt kopieergedrag een andere betekenis in een historisch perspectief?

Ceci n'est pas une copie gaat op zoek naar de aard, betekenis en acceptatie van kopieertechnieken in de hedendaagse ontwerppraktijk. De tentoonstelling brengt een selectie van boeiende voorbeelden en uiteenlopende visies op het fenomeen kopiŽren. Van bekende en erkende hergebruikstrategieŽn zoals citaat, collage, herinterpretatie, hommage, pastiche tot meer controversiŽle en experimentele reproductie. Van kopiŽren als deugdelijke imitatio tot kopiŽren als platte commercie, plagiaat en piraterij. Met input en werk van onder meer Jasper Morrison, Richard Hutten, Unfold, Bas van Beek, Konstantin Grcic, Maarten Baas en talloze andere ontwerpers die dagelijks met het fenomeen te maken krijgen en gedwongen worden om stelling te nemen, of ze dat nu graag willen of niet.

kinderopening Zaterdag ovember om 17u
reservaties: +3) 65 61 38 81
Waar:
Site du Grand-Hornu
Rue Sainte Louise 82
7301 Boussu
Telefoonnummer:
065/613.881
Tarief:
8 euros
Publiek:
Vanaf 5 jaar
Internet:
http://www.cid-grand-hornu.be/fr/expositions/Ceci_n_est_pas_
Open:
10 uur tot 18 uur


Dinsdag : van 10:00 tot 18:00
Woensdag : van 10:00 tot 18:00
Donderdag : van 10:00 tot 18:00
Vrijdag : van 10:00 tot 18:00
Zaterdag : van 10:00 tot 18:00
Zondag : van 10:00 tot 18:00

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Do you see the king?
(Van 22 oktober 2017 tot 11 februari 2018 - Boussu)
Shoes Or No Shoes ?
(Kruishoutem)
Reflection by Jean-Paul Lespagnard
(Van 21 oktober 2017 tot 15 april 2018 - Brussel)
Design van 1880 tot vandaag
(Gent)
Pour le plaisir des yeuxÖ
( 28 oktober - Boussu)