De Laatste Farao

“Waarom hebben de verhalen van E.P. Jacobs zich zo in ons genesteld?
Hun beelden komen telkens even krachtig terug als toen we ze voor het eerst lazen. We bekijken, lezen ze opnieuw en opnieuw, als om het geheim te achterhalen. Waarom blijven ze betoveren? Wie in dit werk stapt, begint aan een speurtocht naar een bron waar we heel onze kindertijd uit putten. Het Justitiepaleis drong zich al snel op.
Uit de aantekeningen van Jacobs blijkt dat hij er een Blake en Mortimer wou situeren. Dat was het teken waarop we wachtten om dit monument aan te pakken dat ons al zo lang fascineert ...
Net als de piramide van Cheops heeft ook dit stenen monster nog niet al zijn geheimen prijsgegeven. Het mysterie van de Grote Piramide werd nooit helemaal opgehelderd. Misschien zal de Laatste Farao nieuw licht werpen op dit avontuur ... “
F. Schuiten

De Brusselse striptekenaar Edgar P. Jacobs publiceert zijn eerste avontuur van Blake en Mortimer in 1946, in het weekblad Kuifje. Het Mysterie van de Grote Piramide volgt in 1950. De uitgeverijen Blake en Mortimer en Dargaud Benelux, eigenaars van de beroemde Britse helden, dachten al lang aan een apart deel in de rand van de traditionele reeks. Dit album zou geënt worden op de persoonlijke kijk van een auteur met een grote bewondering voor het werk van Jacobs. De keuze van de uitgever ging als vanzelf naar een andere Brusselaar, François Schuiten.
Dat is ook de man die, samen met Benoît Peeters, nieuw leven blies in het Autrique Huis. Onze vereniging moest dus wel de originele platen van De Laatste Farao huisvesten. François Schuiten werkte niet alleen. Hij omringde zich met cineast Jaco Van Dormael en romanschrijver Thomas Gunzig om het scenario van dit uitzonderlijk avontuur van Blake en Mortimer uit te werken en fijn te stellen. Laurent Durieux zorgde voor de prachtige inkleuring. Het is geen eerbetoon, geen nostalgische terugblik, ergens tussen de Gizeh-vlakte en de heuvels van Brussel, maar De Laatste Farao geeft wel een andere zienswijze op de mythe die Edgar P. Jacobs creëerde.
Waar :
Het Autrique huis
Haachtsesteenweg 266
1030 Schaarbeek
Tarief :
3 tot 7 euro ; MuseumPassMusées ; BrusselsCard ; Art. 27
Publiek :
Elk type publiek
Internet :
http://www.autrique.be

Woensdag: van 12:00 tot 18:00
Donderdag: van 12:00 tot 18:00
Vrijdag: van 12:00 tot 18:00
Zaterdag: van 12:00 tot 18:00
Zondag: van 12:00 tot 18:00

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

De Denkbeeldige Inventaris - Kronikas
(Van 24 januari 2019 tot 31 augustus 2020 - Schaerbeek)
Food and the City. De stad voeden, vroeger en nu
(Van 6 maart 2020 tot 31 augustus 2021 - Evere)
Coudenbergpaleis
(Brussel)
De Kinderstad
(Elsene)
Hallepoort
(Brussel)