De mooiste Vespa’s vieren de 75e verjaardag van het merk

Hij staat voor vrijheid, avontuur en genieten van het leven … Hij glipt door de stad of laat je profiteren van buitenluchten….
De Vespa is niet zomaar een scooter, het is een icoon !
Deze onsterfelijke scooter is 75 intussen, maar hij zet nog steeds aan tot dromen. In alle landen van de wereld ! In België alleen al zijn er meer dan 5000 Vespa-rijders aangesloten bij een zestigtal officiële clubs. Daarmee bekleedt België, wat het ledenaantal betreft, de tweede plaats, na Italië en voor Duitsland.


Hij werd beroemd dank zij films als « Roman Holiday » (1953) of « La Dolce Vita » (1960) waarvan hij het symbool werd, maar ook vandaag nog blijft de Vespa succesvol ! Een leuk weetje : er werden naar schatting nagenoeg één miljoen Vespa’s verkocht dank zij de film « Roman Holiday » in 1953.

In 1946 - dit jaar 75 jaar geleden - werd deze scooter door de firma Piaggio & C° gepatenteerd. Hij dankt zijn naam aan zijn bijzondere vorm, zijn sierlijke lijn, zijn bolle koffers achteraan en zijn karakteristiek geluid, dat doet denken aan een insect (Vespa betekent “wesp” in het Italiaans). De legende wil dat het Enrico Piaggio zelf was die deze naam bedacht toen hij het prototype voor het eerst zag.


75 Vespa’s voor 75 jaar geschiedenis

Ter gelegenheid van deze 75e verjaardag worden in Autoworld 75 unieke exemplaren uit verschillende periodes tentoongesteld.

Met een selectie van de meest representatieve tot de door verzamelaars meest gezochte modellen, wordt de geschiedenis van de beroemde scooter verteld en worden de bezoekers van deze zomertentoonstelling meegevoerd naar het hart van het Italiaanse « Dolce Vita ».

De expo zal modellen van 1947 tot tonen, niet enkel afkomstig uit de bakermat van de Italiaanse stichter, maar ook gebouwd in België (MISA in Jette), Frankrijk (in Forchambault), Duitsland (van bij Hoffmann in Lindorf), Groot-Brittannië (Douglas uit Bristol), Spanje (uit Madrid) en zelfs uit Amerika!

Zowel de oudste als de meest moderne Vespa’s zullen te zien zijn, waaronder de Mp6, de zeer gewilde « faro basso », de eerste side-cars, de Ape en TriVespa triporteurs, een 150 gs « Vespone » - gedurende 17 jaar de meest krachtige Vespa op de markt -, maar ook een rally Vespa, een militaire Acma Vespa Tap 150cc, of een « U » model (destijds het goedkoopste, maar intussen één van de meest gezochte en duurste modellen !). Zeker ook een 946 met 1, die in werd geïntroduceerd als eerbetoon aan het allereerste model, of het model dat dit jaar wordt voorgesteld ter gelegenheid van de 75e verjaardag van het merk… Natuurlijk mag in het tijdperk van de e-mobiliteit ook een elektrische Vespa niet ontbreken.

Een aantal “barn finds” zullen hun opwachting maken in hun originele ongerestaureerde toestand, naast enkele “ratten” die naar het voorbeeld van de “rat cars” pronken met blutsen, lakschade en roest.

Drijvende kracht achter deze tentoonstelling is Mario Catapano, die er een erezaak van maakte om talrijke verzamelaars te overtuigen om hun juweeltjes voor een tijdje uit te lenen aan Autoworld.

Op zondag 4 juli rond 14u verwacht Autoworld zo’n 1ot 150 Vespa’s voor de verjaardagsrally, met Vespaliefhebbers die uit alle hoeken van het land zullen komen met hun blinkende machines. Ze zullen op de Esplanade voor het museum het getal « 75 » vormen. Een knipoog die Enrico Piaggio misschien wel vanuit de hemel zal kunnen zien, je weet maar nooit.
Autoworld
Jubelpark - 1000 Brussel
1000 Brussel
€ 12/volwassene - € 10/senior - € 9/student - € 5/kind 6-12 jaar - gratis voor kinderen jonger dan 6 jaar
Vanaf 8 jaar

Maandag: van 10:00 tot 18:00
Dinsdag: van 10:00 tot 18:00
Woensdag: van 10:00 tot 18:00
Donderdag: van 10:00 tot 18:00
Vrijdag: van 10:00 tot 18:00
Zaterdag: van 10:00 tot 18:00
Zondag: van 10:00 tot 18:00

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

100 Years Circuit van Spa-Francorchamps
(Van 3 september 2021 tot 28 november 2021 - Brussel)
100 jaar Circuit de Spa-Francorchamps
(Van 3 september tot 28 november - Brussel)
Parlamentarium, het bezoekerscentrum van het Europees Parlement
(Brussel)
Parlamentarium, het bezoekerscentrum van het Parlement urop in
(Brussel)
Raoul Servais. Een universum tussen magie en realiteit
(Van 24 september 2021 tot 6 maart 2022 - Brussel)