Design as we Speak

De 'Grand Hall', oftewel 800 m² gewijd aan 'showcases' en tentoonstellingen in Zaventem Ateliers, opende zijn deuren op vrijdag uni. De ruimte vormt de geknipte omgeving om de creatieve ambitie van Zaventem Ateliers een extra dimensie te geven en tegelijk in dialoog te gaan met de hele wereld.

Artistiek Directeur Dimitri Jeurissen, eveneens medeoprichter van het kantoor Base Design, bijgestaan door Barbara Cuglietta, is de eerste die er het commissariaat van zal verzekeren. Hij koestert de ambitie om de grenzen van design, ambachten en kunst af te tasten en te verleggen. En hij zet al meteen de toon, want beeldend kunstenaar en designer Stéphane Barbier Bouvet zal de ruimte inwijden met een ambitieuze en kritische tentoonstelling.


DE Tentoonstelling
voor zijn tentoonstelling in de 'Grand Hall' stelt Stéphane Barbier Bouvet voor om het potentieel van kleine constructies te verkennen, met het fenomeen van het hutje. Deze variant doet denken aan een leven buiten de maatschappij, ook al bevindt het zich vaak erin. De tentoonstelling zal dienstdoen als een onderzoeks- en testinstrument voor een reëel project met een concreet resultaat. Hiervoor wil de kunstenaar vrij werken rond drie concepten. Om te beginnen buigt hij zich over het begrip hutje als systeem voor een autonoom leven, toegespitst op zelfvoorziening en duurzaamheid. Vervolgens verkent hij een meer politiek standpunt, een verwijzing naar de wens zich terug te trekken, door een praktische, toegepaste ruimte te creëren, losgekoppeld van de maatschappij. Tot slot speelt hij met het concept hutje als instrument om het denken te ontwikkelen.

Het eerste hutje wordt een sobere versie van een project dat loopt in de Cevennen (Frankrijk), waar de kunstenaar de stedenbouwkundige regels toepast om aan de slag te gaan met een nieuwe set parameters. De tweede constructie transformeert, na minimale ingrepen, een bestaande stal in de Zwitserse Alpen tot een kunstenaarsverblijf. Het derde project is gebaseerd op een bestaand, bouwvallig onderkomen in Marseille. Stéphane onderhandelde over de verbouwing van deze constructie, die toebehoorde aan een groep gezinnen, tot een gemeenschappelijke ruimte.

De tentoonstelling zal dienstdoen als platform voor renovatieoplossingen in situ, op het terrein uitgewerkt aan de hand van opeenvolgende proefnemingen.

STEPHANE Barbier Bouvet
stéphane Barbier Bouvet is een Zwitserse kunstenaar die in 1981 werd geboren in Marseille en nu in Brussel woont. Hij behaalde in een diploma aan de École Cantonale d’Art de Lausanne (ECAL) en maakte naam als kunstenaar op het kruispunt van design, beeldhouwkunst en architectuur. Gewoonlijk creëert hij objecten als reactie op een situatie of welbepaalde context. Zijn ingrepen zijn een combinatie van toegepaste technieken, een vorm van kennisvergaring en een kritische kijk op maatschappelijke kwesties. Hij interesseert zich niet alleen in het uiteindelijke object, want hij concentreert zich liever op de onderzoeken en kennis die nodig zijn om tot dat object te komen.

Naast zijn eigen artistieke activiteit geeft Stéphane ook les en is hij initiatiefnemer van het Dirty Art Department van het Sandberg Instituut in Amsterdam. Hij is ook een van de oprichters van Galerie 1m3, dat van tot een programma uitwerkte in Lausanne.

Hij gaf internationale tentoonstellingen in het kader van projecten op eigen initiatief, individuele en collectieve tentoonstellingen, maar ook op bestelling, zoals recent nog in Brussel, Genève, Vélizy en Sofia. Hij wordt in Genève vertegenwoordigd door Truth and Consequences, in Parijs door Salle Principale en in Brussel door Maniera.

ZAVENTEM Ateliers
in september opende Brussels designer Lionel Jadot Zaventem Ateliers, in een oude papierfabriek van 6000 m² uit de 19de eeuw, in het hart van Zaventem, niet ver van Brussel. Dit project is het resultaat van een ambitieuze en visionaire renovatie van het gebouw, dat al ruim veertig jaar leegstond, om het te transformeren tot een hedendaags kunstencentrum. Deze creatie- en productieruimte biedt plaats aan dertig ateliers en een grote kantine, liggend rond een meesterwerk. De naam? De 'Grand Hall', een centrale ruimte voor showcases en tentoonstellingen. Lionel Jadot zag Zaventem Ateliers als een ontmoetingspunt rond een gedeelde filosofie: kunstenaars, designers en andere makers de mogelijkheid bieden elkaar te inspireren.

Vandaag worden bijna alle ateliers gebruikt door kleurrijke kunstenaars en designers die werken met keramiek, leder, metaal, marmer of hout. Ze komen uit Gent, Antwerpen, Brussel, Oostende en zelfs Parijs. De dorpssfeer blijft bewaard, en de heel uiteenlopende individuen vormen daarin een eclectische en stimulerende kring.
Waar :
Fabriekstraat 15/19
1930 Zaventem
Tarief :
Gratis
Publiek :
Elk type publiek
accessibility

Maandag: van 12:00 tot 17:00
Dinsdag: van 12:00 tot 17:00
Woensdag: van 12:00 tot 17:00
Donderdag: van 12:00 tot 17:00
Vrijdag: van 12:00 tot 17:00
Zaterdag: van 12:00 tot 17:00

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Beautiful Lace & Carine Gilson
(Van 10 juli 2019 tot 19 april 2020 - Bruxelles)
Beautiful Lace & Carine Gilson - Spelparcours
(Van 10 juli 2019 tot 19 april 2020 - Bruxelles)
Design Museum Gent
(Gent)
Object Stories
(Gent)
Nature Morte/Nature Vivante
(Van 24 november 2019 tot 8 maart 2020 - Hornu)