Filiaties. Pr lude een mus e

Francine Franke Van Meir (1931-), dochter van Marthe Donas en Harry Franke, behoorde tot de Jeugdcongregatie onder de naam Zuster Fran oise. Aan het begin van de jaren 60 verwierven de nonnen van Nijvel het familiebezit van Ittre om er een centrum voor spirituele retraites van te maken. De schaapskooi van Château Bauthier werd vervolgens omgevormd tot een echt modern ogende kapel.

Om de nagedachtenis van haar moeder te bestendigen, sprak Francine in over de gemeente Ittre, die de eigenaar van het pand werd en een twintigtal schilderijen en tekeningen ter beschikking stelde die permanent in de kapel zouden worden tentoongesteld.

Dit decor, de eerste kern van de collectie van ons museum, heeft ertoe bijgedragen dat Marthe Donas, een ietwat vergeten Belgische avant-garde, bekend werd. Tijdens dit proces hebben tentoonstellingen en publicaties het mogelijk gemaakt om het beeld van de kunstenaar te verspreiden en een betere kennis van zijn artistieke universum te verzekeren.

Het eerbetoon dat de Mimdo aan zijn schenker heeft betaald, heeft een drievoudig doel: het voorwerp van zijn vrijgevigheid herinneren en tegelijkertijd de ontvangst ervan benadrukken (de kapel), een gezinscontext identificeren (Francine en haar ouders), een landelijke omgeving herstellen (het huis en het dorp). Om deze drie thema's het best te illustreren, heeft het museum een dertigtal werken van Marthe Donas, soms weinig getoond, en een reeks niet nader gespecificeerde documenten samengebracht.
Musée Marthe Donas
Rue de la Montagne, 36
1460 Itter
5 euro
Vanaf 6 jaar

Donderdag: van 13:00 tot 17:00
Zaterdag: van 13:00 tot 17:00
Zondag: van 11:00 tot 17:00

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Les Affiches de Folon - Tijdelijke tentoonstelling
(Van 27 maart 2021 tot 7 november 2021 - Terhulpen)
Felix De Boeck : De vaste collectie
(Drogenbos)
De Folon Foundation
(Terhulpen)
Rencontre à la porte dorée – Sasha Drutskoy
(Van 21 april tot 9 mei - Ixelles)
Maak kennis met de Golden Gate en Sasha Drutskoy
(Van 22 april tot 9 mei - Elsene)

Andere categorie:

Meditatief schilderen (Antwerpen 1)
Meditatief schilderen (Kessel-Lo)