Fotografische tentoonstelling 'Rouge'

De tentoonstelling Rouge biedt een unieke fotocollectie waarin drie perspectieven van gerenommeerde kunstenaars elkaar kruisen: Jacques Donjean, Lucien Ronday en André Leclerq. Het confronteert de bezoeker met de onuitwisbare sporen die de intense technische, industriële en menselijke activiteit heeft achtergelaten. Het stelt de uitzonderlijke erfenis en onze relatie tot het uitzonderlijke erfgoed in vraag.

KUNSTENAARSPRESENTATIE
Jacques Donjean:
Jacques Donjean, directeur, cameraman en fotograaf, is afgestudeerd aan het Institut des Arts de Diffusion (UCL). Hij won verschillende prijzen voor zijn korte films (Nuit de cafard, Le masque de la mort rouge). Ook heeft hij verschillende fototentoonstellingen gemaakt. Het "Rouge"-project is de poëtische vrucht van zijn omzwervingen in het hart van de sporen die de lange industriële activiteit van Luik heeft achtergelaten en die hij op een esthetische manier heeft hersteld. Zijn foto's brengen hulde aan de herinnering aan deze geschiedenis op een picturale manier door de schoonheid van deze verlaten plaatsen vast te leggen.

André Leclerq:
Hij is afgestudeerd in de fotografie aan de École supérieure des Arts de St Lucège en werkt in het Psychiatrisch Ziekenhuis van Luik (ISOSL). Zijn gevoelige blik bracht hem ertoe een sociale foto te ontwikkelen door verschillende rapporten te wijden aan de inwoners van de verschillende Luikse wijken of aan de bewoners van psychiatrische instellingen. De laatste jaren heeft hij zijn perspectief verbreed door landschappen en stillevens op zijn eigen manier te ontwikkelen. Hij heeft deelgenomen aan talrijke tentoonstellingen in Luik maar ook in het buitenland. De werken die hij hier presenteert zijn van het album PériFérie. Ze vertellen het verhaal van het leven rond de fabrieken aan de hand van het portret van hen wier hart klopt op het ritme van de machines die hun dagelijks leven in beroering brachten.

Lucien Ronday:
Lucien Ronday is afgestudeerd aan Insas in Brussel en heeft zijn carrière gewijd aan de Rtbf als cameraman en vervolgens directeur fotografie. Dit bracht hem ertoe om aan zo'n 4000 rapporten te werken. Als fotograaf heeft hij vele malen in België geëxposeerd, maar heeft hij ook twee keer de gelegenheid gehad om zijn werk in Japan te presenteren. De werken die hij voor deze tentoonstelling heeft geselecteerd, geven een grafische getuigenis van de lijnen, krommingen en hoeken die door de platen en beton van de fabrieken worden getekend. Ze nemen ook de blik in het verleden op door ons onder te dompelen in de textuur van de metaalveroudering.
Waar :
La Maison de la Métallurgie et de l'Industrie
17, Bvd Raymond Poincaré
4020 Liège
Tarief :
4€ kinderen / 4.5€ studenten en seniors / 5€ volwassenen
Publiek :
Vanaf 3 jaar
Internet :
http://www.mmil.ulg.ac.be/activite/rouge-exposition-temporai
accessibility

Maandag: van 9:00 tot 17:00
Dinsdag: van 9:00 tot 17:00
Woensdag: van 9:00 tot 17:00
Donderdag: van 9:00 tot 17:00
Vrijdag: van 9:00 tot 17:00
Zaterdag: van 14:00 tot 18:00
Zondag: van 14:00 tot 18:00

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Fototentoonstelling 'kolenspoor'
(Koersel)
Ruud van Empel: 25 years of photo works
(Van 20 maart tot 10 juni - Elsene)
Portrait Trouvé: Expositie tijdelijk gesloten
(Van 4 maart tot 26 juli - Antwerpen)