Fototentoonstelling 'kolenspoor'

Tentoonstellingen Fototentoonstelling  kolenspoor
Het Mijnmuseum van Beringen pakt deze zomer uit met een expositie over het kolenspoor. Deze expo bestaat uit twee delen. Een expo met getuigenissen van vroeger en een fototentoonstelling over de huidige bewoners. De tentoonstelling verbindt op die manier heden en verleden.

'Halte Cité'
Dwars door de woonwijk van Beringen-Mijn loopt al vele jaren een spoorlijn. Tientallen kolentreinen denderden dagelijks van de steenkoolmijn naar de kolenhaven. Voor de bewoners was dit de normaalste zaak van de wereld.

In de tentoonstelling 'halte cité' blikken we terug op het verleden. Getuigenissen van omwonenden katapulteren je naar de tijd van weleer. Nostalgische verhalen maar ook emotionele herinneringen. Kinderen speelden op het spoor en volwassenen raapten kolen om een centje bij te verdienen. Lawaai en stof hoorden bij het drukke treinverkeer. Het was een vast onderdeel van het dagelijks leven. Jammer genoeg bracht leven langs het spoor ook gevaren met zich mee en gebeurden er soms ernstige ongevallen.

'Het gezicht van het kolenspoor'
Na de sluiting van de mijnen verloor de spoorlijn haar functie en vandaag is dit spoor een herinnering aan het industriële verleden van Beringen-Mijn. Minstens even belangrijk is de aandacht voor de bewoners die nu nog langs dit spoor wonen. Via een fototentoonstelling wil het Mijnmuseum ook deze mensen in de kijker zetten. Zo krijgt het kolenspoor een gezicht en krijgt de bezoeker (haast letterlijk) een dwarsdoorsnede van de bevolking van Beringen-Mijn anno 2017. Fotografie gebeurde door William en Tom Vanderheyden en Sofie Overloop.

Deel van een groter geheel
Dit alles maakt deel uit van een ruimer project. In 2018 wordt het hedendaagse luik uitgebreid met een fototentoonstelling in de cité.

De in het Mijnmuseum getoonde expo 'kolenspoor' maakt deel uit van de permanente museumcollectie en is inbegrepen in het toegangsticket. In de zomervakantie kan je dus terecht in Beringen voor een bezoek aan het Mijnmuseum, waar je kan genieten van een iPod-tour, het gezinsverhaal Mijn Verhaal en de tentoonstelling 'kolenspoor'. Meer dan genoeg om een dag te vullen. Nadien gezellig uitwaaien op de mijnterril en nagenieten met een Koolputtersbiertje kan in het fietscafé Mijnmuseum.

De tentoonstelling kwam tot stand met financiële steun van de Erfgoedcel Mijn-Erfgoed en de stad Beringen.

Praktisch : deze fototentoonstelling loopt tot december 2017 en maakt deel uit van de permanente museumtentoonstelling en is inbegrepen in het toegangsticket.
Mijnmuseum
Koolmijnlaan 201
3582 Koersel
011 42 15 52
Elk type publiek
Johanna Rediers (10/06/2021)

Maandag: van 10:00 tot 17:00
Dinsdag: van 10:00 tot 17:00
Woensdag: van 10:00 tot 17:00
Donderdag: van 10:00 tot 17:00
Vrijdag: van 10:00 tot 17:00
Zaterdag: van 10:00 tot 17:00
Zondag: van 10:00 tot 17:00


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Wereldpersfoto's
(Van 30 oktober tot 30 december - Luik)
Fulu Act - Kinshasa belichaamd door Colin Delfosse
(Van 17 november 2021 tot 31 januari 2022 - Luik)
Expo: Naddan
(Van 12 november tot 7 december - Seraing)
Margueritte en Marco in het land van Luik
(Van 4 december 2021 tot 8 januari 2022 - Verviers)
Camargue. Foto's door Eric Weytens
(Van 24 november tot 15 december - Etterbeek)