From Spanish Town to Swift River

Voor het eerst vindt in België een overzichtstentoonstelling van populaire Jamaicaanse kunst plaats.

Deze tentoonstelling bekijkt hoe de voorouderlijke herinneringen aan Afrika, slavernij, kolonialisme en recent, de politieke invloed van Amerika, het werk van 6 hedendaagse Jamaicaanse kunstenaars beïnvloed.

De titel van de tentoonstelling verwijst naar de woon- en werkplaats van twee van de deelnemende artiesten maar ook naar de vele verrassende tegenstrijdigheden binnen het huidige Jamaica.

Spanish Town, ooit de hoofdstad van Jamaica, is met haar imposante koloniale architectuur en infrastructuur vandaag in verval geraakt.

Het is ook de thuisbasis van twee van de meest beruchte gangsterbendes van het eiland.

Ver weg van daar bevindt zich Swift River. Een kleine landelijke gemeenschap waar, onder haar idyllische tropische verschijning, verstikkende roddels en intriges weerklinken.

De kunstenaars in deze tentoonstelling vertegenwoordigen een belangrijke tak binnen het Jamaicaanse kunstlandschap die niet aansluit op de Westerse kunsttradities maar eerder inspiratie haalt uit het Afrikaanse continent.

Deze kunst werd door wijlen Dr. David Boxer van de National Gallery of Jamaica, omschreven als Intuitive waarmee hij op de diepgewortelde sociologische en artistieke betekenissen van dit werk wees.

De koloniale erfenis, voelbaar tot en met eind jaren 1970, zorgde ervoor dat voordien enkel Westerse stijlen werden gewaardeerd door kunstinstellingen. Vandaag zijn deze intuïtieve kunstenaars opgenomen in de nationale collecties van Jamaica en stellen ze wereldwijd, net zoals hun Afrikaanse tegenhangers, tentoon.

De tentoonstelling in De Queeste Art brengt ongezien werk van Kingsley Thomas, Ervin Nichol, Birth ‘Ras Dizzy’ Livingstone (193), Christopher Harris, Evadney Cruickshank, Leonard Daley (circa 1930 – ).
Waar :
De Queeste Kunstkamers
Trappistenweg 54
8978 Watou
Tarief :
Gratis
Publiek :
Elk type publiek
Internet :
http://www.dequeeste-art.be

Zaterdag: van 13:00 tot 18:00
Zondag: van 13:00 tot 18:00

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Brugse Vrije
(Brugge)
Zomer Tentoonstelling
(Van 4 juli tot 31 augustus - Kwaremont)
Zomercartoonwandeling
(Van 5 juli tot 30 augustus - Lede)
De wereld op drift, hoop en wanhoop
(Van 4 tot 26 juli - Temse)
Tentoonstelling 'EEN Groep'
(Van 5 juli tot 2 augustus - Asse)