From the Paper to the Wall

Deze zomer staat de tekening centraal in Galerie Templon, met een originele en feestelijke groepstentoonstelling met werken van Omar Ba, Abdelkader Benchamma, Norbert Bisky, Oda Jaune en Chiharu Shiota. De kunstenaars werden uitgenodigd om de muren van de galerij te 'bezetten' met nieuwe muurinstallaties. Ze presenteren, in dialoog met deze efemere werken, ook een nieuwe reeks tekeningen, die speciaal voor de tentoonstelling werden gemaakt.

De vijf kunstenaars komen uit drie continenten – Afrika, Azië en Europa – en zijn generatiegenoten; ze staan voor een geglobaliseerde wereld waar culturen elkaar ontmoeten en beïnvloeden in een echte kruisbestuiving. Wat ze ook met elkaar gemeen hebben, is dat ze het creatieve proces een even belangrijke rol toedelen als de schilderijen, sculpturen of installaties zelf. Via hun tekenpraktijk nemen ze de volle vrijheid om allerlei tools, materialen en dragers te exploreren.

'From the Paper to the Wall' nodigt de bezoeker uit om dit speels en vrij gevoel te delen. De expo vindt plaats van 6 juni tot uli in de galerijruimte, maar er is ook een speciale website, waardoor de expo online 'bezocht' kan worden.

Omar Ba
Omar Ba werd in 1977 geboren in Senegal. Hij woont en werkt tussen Dakar (Senegal) en Genève (Zwitserland). Omar Ba's iconografie bevat persoonlijke metaforen, voorouderlijke referenties en hybride figuren. Zijn werk weigert elke vorm van didactiek in de vertelling maar is veeleer raadselachtig en intens poëtisch. Op die manier probeert Ba uitdrukking te geven aan zijn onbewuste en probeert hij de werkelijkheid symbolisch te vatten.
Zijn werk werd met name gepresenteerd in Bozar in Brussel () en op de Biënnale van Dakar (). Van 30 mei tot 10 november wijdt het Mmfa/musée des beaux-arts de Montréal een solotentoonstelling aan zijn werk, onder de titel 'Omar Ba : Visions partagées'. Zijn werken zijn aanwezig in de collecties van het Franse Centre National des Arts Plastiques (CNAP), de Collection Nationale Suisse, en het Louvre Abu Dhabi.

Abdelkader Benchamma
Abdelkader Benchamma werd in 1975 geboren in het Franse stadje Mazamet. Hij woont en werkt in Parijs en Montpellier. Benchamma werkt met allerlei grafische presentatievormen – van simpel blad tot installatie – maar koos de zwart-wittekening als exclusief medium. Zijn environments worden gevoed door literatuur, filosofie, astrofysica en esoterische reflecties. Ze zetten visuele scenario's op die onze relatie tot de werkelijkheid in vraag stellen en de grenzen van het onzichtbare aftasten.
In won Abdelkader Benchamm de prijs Drawing Now; nog hetzelfde jaar werd hij uitgenodigd door The Drawing Center in New York. Zijn werk werd getoond op talrijke solotentoonstellingen, waaronder één in het Centquatre-Paris in . Momenteel neemt Benchamma deel aan de tentoonstelling 'Eldorama Lille 3000', die nog tot oktober loopt.

Norbert Bisky
Norbert Bisky werd geboren in 1970 in Leipzig (Duitsland). Met zijn werk rond landschappen, het onderzoek naar portretten en de verhalende structuur plaatst hij zich in de traditie van de grote Europese schilderkunst. Zijn experimenten met de decompositie van vormen en vlakke kleurvlakken flirten ook met abstractie.
Norbert Bisky werd uitgebreid tentoongesteld. Zo wijdde Kunsthalle Rostock (Duitsland) in een overzichtstentoonstelling aan zijn werk. Zijn werken zijn aanwezig in tal van collecties, waaronder die van Moma/museum of Modern Art in New York, het Museum Ludwig in Keulen, en de Deutsche Bank in Frankfurt.

Oda Jaune
Oda Jaune werd geboren in Sofia (Bulgarije). Ze woont en werkt in Parijs. De afgelopen tien jaar heeft de kunstenares een unieke poëtische beeldtaal ontwikkeld op de grens van surrealisme en morphing. De metamorfose van lichamen, die symbool staat voor het leven en zijn eeuwigdurende transformatie, vormt de kern van haar werk. De emotie gaat een dialoog aan met het unheimliche, waardoor wilde of monsterlijke wezens ontstaan – evenzovele hedendaagse visies op de wereld.
Oda Jaune nam deel aan tal van groepstentoonstellingen in Europa. In wijdde de National Gallery in Sofia een omvangrijke retrospectieve gewijd aan haar werk.

Chiharu Shiota
Chiharu Shiota werd in 197boren in Osaka (Japan). Ze woont en werkt al sinds 1997 in Berlijn. De kunstenares gebruikt geweven draden, en haar werk is een combinatie van performance, body art en installaties, dat steeds rond het lichaam draait. Shiota's proteïsche artistieke praktijk verkent de begrippen temporaliteit, beweging, geheugen en droom, en vraagt van de toeschouwer een mentale en fysieke betrokkenheid.
In vertegenwoordigde Chiharu Shiota Japan op de Biënnale van Venetië. In juni presenteert ze een belangrijke retrospectieve van haar werk, 'The Soul Trembles', in het Mori Art Museum in Tokio.
Waar :
Galerie Daniel Templon
Veydtstraat, 13A
1060 Sint-Gillis
Tarief :
Gratis
Publiek :
Elk type publiek
Internet :
http://www.templon.com
accessibility

Dinsdag: van 11:00 tot 18:00
Woensdag: van 11:00 tot 18:00
Donderdag: van 11:00 tot 18:00
Vrijdag: van 11:00 tot 18:00
Zaterdag: van 11:00 tot 18:00

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Dotremont en de surrealisten. Een jeugd in oorlog (1940-1948)
(Van 26 november 2019 tot 9 februari 2020 - Brussel)
Keith Haring
(Van 6 december 2019 tot 19 april 2020 - Bruxelles)
Beyond Bruegel - Rencontrez Bruegel au fil d’une expérience immersive inédite
(Van 6 april 2019 tot 31 januari 2020 - Bruxelles)
Nathalie Pirotte - Pretty Chimeras
(Van 12 januari tot 22 februari - Ukkel)
Workshops in de Centrale met Marion Fabien
(Van 4 december 2019 tot 19 februari 2020 - Brussel)

Andere categorie:

Iedereen kan tekenen (Gentbrugge)
Schilder en tekenlessen (Middelkerke)
Basiscursus acryl: structuur (Buggenhout)
Brush Calligraphy (Antwerpen)
Aquarel/olieverf voor beginners (Zellik)