Geleide natuurwandeling strandvlakte van de Zwinmonding en de Cadzandduintjes

Thema: Flora en fauna van duin, strand en slik.

Tijdens de wandeling door de duinen kijken we uit naar de nazomerbloeiers van het duin en de eerste doortrekkende zangvogels die zich te goed doen aan diverse bessen van vooral Gewone vlier en diverse braamsoorten. Met de op gang komende trek van de zangvogels uit het hoge noorden, verwachten we weer wat meer beweging in het duinstruweel. Want de afgelopen maand en een half was het weel heel stil qua vogelleven in het duin. Het zeer droge weer en de warmte zulen hier zeker een rol gespeeld hebben. Maar deze periode verwachten we vooral veel doortrekkende grasmussen zoals Zwartkop, Grasmus en Braamsluiper, rietzangers en Spreeuwen.
In het duin zien we diverse soorten heidelibellen en de in deze periode alom aanwezige Paardenbijter jagen.
Bovendien is augustus de hoofdbloeitijd van de schorre. Vooral Lamsoor, Zeeaster en Gewone schijnspurrie bloeien prachtig in deze periode. Maar we zien ook de embryonale duinvormers als Zeepostelein, Zeeraket en mogelijks Stekend loogkruid. De Nederlandse kant van de Zwinmonding is ook de plaats waar we eerder zeldzame soorten als Zeekool en Zeevenkel kunnen aantreffen en sommige zomers ook de Gele hoornpapaver.
In de Zwinmonding treffen we foeragerende of rustende steltlopers en sternen aan. Eind augustus valt midden in de doortrekperiode van de Bontbekplevier, waarvan dan soms grotere aantallen kunnen aanwezig zijn. Verder vooral veel Wulp, Tureluur en Scholekster, aangevuld met doortrekkende exemplaren van Groenpootruiter en Regenwulp. Met de uitbreiding van Het Zwin en de nieuwe ontstane slikken, waren dit jaar ook heel veel Kluten aanwezig. De kans op een treffen met deze typische soort van het slik is dan ook vrij groot.
Maar in deze periode maken we ook kans op waarneming van doortrekkende groepjes Lepelaars of de toch eerder zeldzame doortrekkende Visarend, die dan jaagt in de zwinmonding. Het is een toevalstreffer maar de kans is steeds aanwezig.

Afspraak: om 14:30 uur aan de parking van het infopunt 'Het Zwin' en Strandpaviljoen De Zeemeeuw (Gerrit van Hoekestraat bij kruispunt Kanaalweg en Noorddijk) nabij Cadzand-Bad in Nederland.
Praktisch: Verrekijker en eventueel loep.
Organisatie: Natuurexploratie Ė www.natuurexploratie.be
Gids: Patrick Demaecker - tel. 050/51.91.01 of 0475 407 929
Waar :
Strandvlakte Zwinmonding en de Cadzandduintjes Nederland:
Parking Infopunt Het Zwin &de Zeemeeuw Kanaalweg Cadzand-Bad
8300 Knokke-Heist
Tarief :
Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin. Kinderen onder de 12 jaar gratis.
Publiek :
Vanaf 10 jaar
Internet :
http://www.natuurexploratie.be

Vrijdag: van 14:30 tot 17:45

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Lentegevoel in het Zwin
(Van 22 februari 2019 tot 1e maart 2019 - Knokke-Heist)
Signeersessie Hachel
( 22 februari - Knokke-Heist)
Met de Zwingids op de fiets
(Knokke-Heist)
Zwin Natuur Park
(Knokke-Heist)
Wavekarting
(_Buitenland)