Geleide natuurwandeling in het Vlaams natuurreservaat 'de Zwinduinen'.

Thema: Overgang van winter naar vroege lente in het duin.

Met de vrij zachte temperaturen van de laatste weken, maanden zelfs, is de lente volop ingetreden. Het vochtige weer en vooral de zeer zachte nachttemperaturen hebben er intussen voor gezorgd, dat Gewone pad en Bruine kikker volop actief zijn en de trek naar de poelen hebben aangevat. Met een beetje geluk zijn we getuige van de paring van beide soorten in de talrijke duinpoelen met een rijke watervegetatie in het gebied.
Maar ook de eerste voorjaarsbloeiertjes hebben hun bloempjes geopend en geven de vegetatie hun eerste lentekleurtjes. We kijken uit naar Zandhoornbloem, Gewone & Vogelmuur, Speenkruid, Vroegeling, Kleine veldkers, Grote & Klimopereprijs, Paarse & Witte dovenetel en wie weet de eerste Maartse viooltjes.
En zodra de eerste bloempjes er zijn, merken we ook de eerste insecten op. Enkele vlindersoorten, zweefvliegen en hommels verschijnen op zoek naar de eerste nektar.
We maken ook wel een mooie kans op een ontmoeting met roofvogels als Buizerd en Sperwer die in dit prachtige duingebied vertoeven en broeden. Als de zon dan nog even wil schijnen, kunnen Buizerds het lentegevoel krijgen en de balts aanvatten.
Net als trouwens jaarvogels als Roodborst, Winterkoning, Zanglijster, Kool- en Pimpelmees die bij de warmte van het eerste lentezonnetje hun zang aanvatten om hun territorium af te bakenen. Maar ook de eerste vroege zomergasten en doortrekkers als Boomleeuwerik en mogelijks Roodborsttapuit kunnen reeds in het gebied aanwezig. Kortom de natuur is in lentestemming.

Praktisch: Laarzen noodzakelijk, verrekijker en eventueel loep.
Organisatie: Natuurexploratie.
Gids: Patrick Demaecker - tel. 050/51.91.01 of 0475 407 929
Waar :
Zwinduinen
Het Oosthoekplein te Knokke-Het Zoute
8300 Knokke-Heist
Telefoonnummer :
+32475407929 - Reserveren is niet nodig
Tarief :
Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin. Kinderen onder de 12 jaar gratis.
Publiek :
Vanaf 8 jaar
Internet :
https://http://www.natuurexploratie.be
Toegevoegd door :
Patrick Demaecker

Zondag: van 14:00 tot 17:45

8 maartNieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Zwin Natuur Park
(Knokke-Heist)
Lentegevoel in het Zwin
(Van 22 februari tot 1e maart - Knokke-Heist)
Signeersessie Paul Geerts
( 29 februari - Knokke-Heist)
Met de Zwingids op de fiets
(Knokke-Heist)
Wavekarting
(_Buitenland)