Geleide natuurwandeling in het Vlaams natuurreservaat 'de Zwinduinen'.

Thema: Zomerse natuur rond duin en plas.
Met de vorderende zomer verandert het duin langzaam maar zeker. Er staan nog heel veel zomerplanten in bloei, maar hier en daar verschijnen ook de typische nazomerbloeiers als Heggedoornzaad en Hennepnetel, terwijl een aantal andere soorten intussen uitgebloeid zijn. Vlinders, zweefvliegen en bijen bezoeken de nectarrijke bloemen. In de graslanden zien we soorten als Oranje & Bruin zandoogje, Icarusblauwtje en zelfs de Kleine vuurvlinder.
De flora zorgt voor het basisvoedsel voor heel wat organismen, die op hun beurt weer tot voedsel dienen van de volgende trap in de voedselpiramide.
In het braamstruweel zien we ook opnieuw de jonge Boomkikkertjes verschijnen en zonnen op de bladen en stengels van het Braamstruweel.
En ook het insectenleven is tijdens de hoogzomer op zĺn top. Blauwvleugelsprinkhaan en Grote zandroofvlieg bevolken de schraalste stukken van het duin, terwijl glazenmakers en waterjuffers het luchtruim voor andere insecten onveilig maken.
Rond de grotere poelen in de duinweiden treffen we de Grote keizerlibel, een van onze grootste glazenmakers, en kunnen we van tijd tot tijd doortrekkende steltlopers aantreffen op hun tocht van hun noordelijke broedgebieden naar het zuiden, zoals Oeverloper, Witgatje en Groenpootruiter, maar ook de sierlijke lepelaar. In de lucht horen we de roep van de overtrekkende Regenwulpen.
Maar ook roofvogels als Boomvalk en de zeer zeldzame Wespendief kunnen naast de aldaar broedende en algemener aanwezige Buizerd in deze periode in de Zwinduinen waargenomen worden.

Praktisch: Eigen mondmasker & voorinschrijving uiterlijk v˛˛r 22:00 uur de dag v˛˛r de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website). Verrekijker en eventueel loep aangeraden.
Organisatie: Natuurexploratie.
Gids: Patrick Demaecker - tel. 050/51.91.01 of 0475 407 929
Waar :
Zwinduinen
Het Oosthoekplein te Knokke-Het Zoute
8300 Knokke-Heist
Telefoonnummer :
+32475407929 - Reserveren is verplicht
Tarief :
Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin vooraf te betalen. Kinderen onder de 12 jaar gratis.
Publiek :
Vanaf 10 jaar
Internet :
http://www.natuurexploratie.be
Toegevoegd door :
Patrick Demaecker (04/08/2020)

Donderdag: van 14:00 tot 17:45

13 augustusNieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Zwin Natuur Park
(Knokke-Heist)
Met de Zwingids op de fiets
(Knokke-Heist)
Gegidste rondleidingen Wildlife Photographer of the Year
(Van 15 juli tot 26 augustus - Knokke-Heist)
Vogelringen
(Van 1e augustus tot 6 september - Knokke-Heist)
Zomer in het Zwin
(Van 1e juli tot 31 augustus - Knokke-Heist)