Groeningemuseum

Tentoonstellingen Groeningemuseum
Het Groeningemuseum serveert een gevarieerd overzicht van de geschiedenis van de Belgische beeldende kunst met als hoogtepunt de wereldbefaamde Vlaamse Primitieven. Daarnaast bewonder je ook neoclassicistische topwerken uit de 18de en 19de eeuw, meesterwerken van het Vlaamse expressionisme en heel wat naoorlogse moderne kunst.

Collectie

Zwaartepunt van de collectie is ongetwijfeld de wereldberoemde verzameling Vlaamse primitieven met topwerken van Jan van Eyck, Hans Memling, Hugo van der Goes en Gerard David. Belangrijk is ook het werk van de neoclassicisten (eind 18e eeuw) die internationaal succes kenden. Kunstenaars als Suvée, Duvivier, Ducq, Odevaere en Kinsoen staan bekend om hun historiestukken en portretten in een koele en sculpturale stijl. De opmerkelijke verzameling schilderijen van Vlaamse expressionisten springt eveneens in het oog, met werk van Permeke, De Smet, Van den Berghe, Brusselmans en Tytgat. Het Groeningemuseum dankt zijn internationale uitstraling niet alleen aan zijn uitzonderlijke vaste collectie, maar ook aan de prestigieuze tentoonstellingen die er geregeld plaatsvinden.

Geschiedenis

Het Groeningemuseum is gelegen in de gelijknamige wijk, waar eens de Eekhoutabdij stond. Ontworpen door architect Joseph Viérin, centraliseert het sinds 1930 de tot dan toe verspreide Brugse schilderijenverzameling. Een aanpalend neogotisch gebouw van architect Jean-Baptiste Bethune zorgt vanaf 1995 voor extra ruimte. Viérins gebouw krijgt in 2002 een grondige renovatie en recent ook een aangepast circuit voor de vaste collectie.

Van Vlaamse primitieven tot moderne kunst De vaste collectie toont een rijk en boeiend overzicht van zes eeuwen beeldende kunst in de Zuidelijke Nederlanden, wat ongeveer overeenkomt met het huidige België. Hoogtepunten zijn de wereldberoemde verzameling van Vlaamse primitieven, pareltjes van renaissance- en barokmeesters, een selectie 18de- en 19de-eeuwse neoclassicistische en realistische werken, mijlpalen van het symbolisme en het modernisme, topwerken van het Vlaamse expressionisme en een variërende selectie uit de verzameling naoorlogse moderne kunst. Het Groeningemuseum maakt deel uit van de Vlaamse Kunstcollectie, een samenwerkingsverband tussen drie kunsthistorische musea in Vlaanderen: het Groeningemuseum in Brugge, het Museum voor Schone Kunsten in Gent en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen.
Groeningemuseum
Drijver 12
8000 Brugge
+32 50 44 87 11
8€
Elk type publiek
Caro de mee (10/06/2021)

Dinsdag: van 9:30 tot 17:00
Woensdag: van 9:30 tot 17:00
Donderdag: van 9:30 tot 17:00
Vrijdag: van 9:30 tot 17:00
Zaterdag: van 9:30 tot 17:00
Zondag: van 9:30 tot 17:00

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Groeningemuseum
(Brugge)
Arentshuis
(Brugge)
Arentshuis
(Brugge)
Gruuthusemuseum
(Brugge)
O.L.V.-kerk Museum
(Brugge)