Innerlijk kind - vierdaagse cursus

Innerlijke kind workshop in de Ardennen.
Heel de wonden uit je vroege kindertijd en leer anders omgaan met belemmerende patronen in je leven.

Leren luisteren naar en zorgen voor je Innerlijke Kind. Je Innerlijke Kind is een samenvoegsel van allerlei gevoelens uit het verleden, uit de kinderjaren, die toen ontstaan zijn en die weggestopt zijn: verdriet, niet gezien worden, angsten, eenzaamheid etc..

In de workshop Innerlijke kind kom je door middel van geleide meditatie in contact met je Innerlijke Kind. Hierdoor kom je weer bij de weggeduwde gevoelens van vroeger en kan je die als volwassene van nu een plaatsje geven.

Je leert dat angst meestal een kind-angst is en dat veel patronen in je leven afkomstig zijn uit je jeugjaren. Je leert hoe je als Volwassene voor je Innerlijke Kind kan gaan zorgen en datgene aan jezelf geven wat je vroeger niet van je ouders hebt gekregen en waarvoor de nood nog zo groot is.

Hiermee creëer je voor jezelf een hulpmiddel om een extra bron aan te boren als het gaat om het nemen van beslissingen. Beslissingen in relaties, of die nu tussen geliefden is of de relatie tussen werknemer en werkgever, worden meestal genomen op basis van je gevoel. Maar hoe kan dat gefundeerd, als je er geen of heel weinig contact mee kan maken ?

Iedereen is welkom !
Er is geen enkele voorkennis of ervaring nodig.

la ferme du Bois-le-Comte, ecologisch cursuscentrum in Orval
Cursuslocatie: ecologisch centrum la ferme du Bois-le-Comte
La ferme du Bois-le-Comte is een ecologisch cursuscentrum in vlak bij de abdij van (Ardennen, zuidoost België, tegen de Franse grens). Unieke ligging midden in de natuur.
De keuken is vegetarisch en voor wie wil volledig vegan.Extra cursusinformatie
Hoe we zijn opgegroeid en hoe we nu als volwassene in het leven staan is sterk afhankelijk van wie onze ouders en opvoeders zijn geweest. Hadden we liefdevolle ouders, die ons warmte, geborgenheid, respect, koestering, veiligheid en voeding gaven, ouders die ons zagen zoals we in feite zijn, dan staan we anders in het hier en nu, dan bij ouders die nog geheel met hun eigen proces bezig zijn en daardoor weinig tijd en aandacht voor ons als kind hadden. Helaas is het zo dat het merendeel van de mensen geen perfecte ouders hadden en zich eerder een jeugd herinneren van tekortkomingen en angsten, dan van overvloed aan liefde.

Dit alles kan tot gevolg hebben dat het voelen van die tekortkomingen niet veilig was en dat we het voelen gingen uitschakelen of op z'n minst gingen verminderen. We zijn daardoor voor een heel groot gedeelte in ons hoofd gaan zitten. We trachten hiermee ons leven onder controle te houden. Om dit te doen moesten we wijsheden vergaren. We kwamen er achter dat we nog veel zaken echt niet weten. Dit maakte ons onzeker en we moesten nog meer "leren". We gingen problemen rationaliseren, wegdenken en beredeneren waarom het zo is geweest en waarom het nu zo is. Emoties werden niet gevoeld, sterker nog, ze werden ontkend. Maar onderhuids bleven deze emoties doorgisten. Dit alles in tegenstelling tot iemand die veel liefde ervaren heeft van zijn ouders. Deze mensen zitten meer in hun gevoel en voelen aan wat goed en minder goed voor hun is. Echt controleren is niet nodig, omdat op elk moment van de dag ze contact hebben met hun gevoel.

Je Innerlijke Kind is nu de verlijfelijking van die gevoelens. "Het" Innerlijke Kind bestaat dan ook niet echt, het is meer een samenvoegsel van allerlei gevoelens uit het verleden, uit de kinderjaren, die toen ontstaan zijn en die weggestopt zijn. Verdriet, niet gezien worden, angsten, eenzaamheid etc. en de daarbij behorende overtuigingen als: "Het is er niet voor mij", of "Ik ben niet goed genoeg", of "Het ligt allemaal aan mij", of "Ik had beter uit moeten kijken", etc. kunnen in die jeugdjaren zijn ontstaan en nu in het volwassen leven ons leiden in onze beslissingen. Het gevolg hiervan is dat we in het verleden leven en ons niet realiseren dat we Volwassen zijn.

In de workshop Innerlijke kind geven we de mogelijkheid om door middel van geleide meditatie in contact met je Innerlijke Kind te komen. Hierdoor kom je weer bij de gevoelens van vroeger en kan je die als volwassene van nu een plaatsje geven. Je kunt ze als volwassene verwerken in het hier en nu met de volwassen wetenschap hoe het toen zo gekomen is. Hiermee creëer je voor jezelf een hulpmiddel om een extra bron aan te boren als het gaat om het nemen van beslissingen. Beslissingen in relaties, of die nu tussen geliefden is of de relatie tussen werknemer en werkgever, worden meestal genomen op basis van je gevoel. Maar hoe kan dat gefundeerd, als je er geen of heel weinig contact mee kan maken ?

Veel mensen kennen deze feiten. Hun relatie met hun partner loopt stuk. Hun relatie met hun werkgever staat op springen. Ze "weten" niet meer hoe ze de conflicten aan moeten pakken. Ze liggen 's nachts uren in hun bed te piekeren en te zoeken naar oplossingen (in hun hoofd). Er is een angst om die conflicten aan te pakken. En juist deze angst werkt verlammend en blokkeert hun handelingen. Deze angst is het angstdeel van hun Innerlijke Kind. Het is vaak een angst die ontstaan is in de kinderjaren en die als een "waarheid" in het hier en nu is ingeslopen. Maar zijn die overtuigingen wel terecht ? Is die angst wel terecht ? Voor die persoon wel, echter als een buitenstaander er naar kijkt, dan lijkt het probleem soms veel kleiner dan zoals die persoon dat zelf ervaart. Door de communicatiemogelijkheid met je Innerlijke Kind, kan je je eigen Innerlijke Kind terzijde staan in die angst. Je kunt je eigen volwassene zijn, die "praat" met je Innerlijke Kind om zo tot een oplossing te komen van "het probleem".

In de workshop leren we je aan hoe je kunt communiceren met je eigen Innerlijke Kind en hoe je als Volwassene voor je Innerlijke Kind kan gaan zorgen en datgene aan jezelf geven wat je vroeger niet van je ouders hebt gekregen en waarvoor de nood nog zo groot is.
We leren je dat de angst een kind-angst is en dat veel patronen in je leven afkomstig zijn uit je jeugdjaren. Ouders, omstandigheden, het schoolplein, je onderwijzers, en meer externe factoren zijn allemaal van invloed geweest van hoe jij je toen voelde en of je kon leven of dat je moest overleven. In het laatste geval was het "voelen" geen item, want dit was veel te beangstigend. Je leerde dus af om te gaan voelen. En om te overleven ging je denken en duwde die angstgevoelens weg. En juist die weggeduwde angstgevoelens kunnen een bron zijn van later terugkerende verschijnselen als plotselinge woedeaanvallen (waar je 5 minuten later spijt van hebt), van onzekerheden, van beroepskeuzes (waar je niet gelukkig mee bent), van gevoelens van "ik geef veel aan anderen, maar wanneer kom ik aan de beurt ?".

Professionele begeleiding met zorg voor veiligheid en persoonlijke aandacht
Als begeleiders van de workshop garanderen we je de veiligheid van de deelnemers. Er worden afspraken gemaakt in het begin van de workshop dat niets van wat er gezegd en gedaan wordt tijdens de sessies, buiten de groep komt. We werken in groepsverband, maar de deelnemers krijgen ook persoonlijke aandacht. Om deze reden wordt de groep dan ook klein gehouden (maximum 16 deelnemers). Hierbij wordt ik geassisteerd door assistenten uit de Innerlijke Kind Coach opleiding of afgestudeerde Innerlijke Kind Coaches.

In een vorige workshop zei een deelnemer aan het einde van het weekend: "Ik heb veel cursussen gevolgd. Stuk voor stuk waren ze waardevol en hebben me meegeholpen op mijn levenspad. Ik kon echter niet het onderlinge verband zien en het grotere geheel van dit alles. Nu, na het contact te hebben gelegd met mijn Innerlijke Kind, is het ontbrekende puzzelstukje op zijn plaats gekomen en kan ik het grotere geheel zien en ik snap nu ook hoe al de andere cursussen onderling een verband hebben".

Net zoals onze ouders een verantwoording hadden naar ons, hebben wij die naar onze kinderen. Wat wij opruimen hoeven onze kinderen niet te dragen. In Suriname heeft men daar een spreekwoord voor: "Laat niet achter je de stenen waar later je kinderen over kunnen struikelen".

En om dit te bewerkstelligen en daarmee de wereld wat mooier te maken, doen wij dit werk, de workshops geven we sinds bij Oost West Centrum. We gunnen jullie het plezier en het geluk in het leven en hopen dat jullie hetzelfde ontdekken als dat wij in ons eigen leven ontdekt hebben aan vreugde, liefde en licht.

De Innerlijke Kind workshops worden gegeven door Remke Kamphuis met assistentie van één of meerdere Innerlijke Kind coaches.

Feedback van cursisten
"Deze 4-daagse heeft me veel inzicht gebracht. En het bijzondere voor mij is, dat het niet via de taal komt, maar vooral via mijn beleving. Vaak analyseer ik er op los. Ik ‚“zie‚” en ‚“snap‚” van alles‚… (‚“denk‚” ik !) Na het stoeien op de grasmat voel ik me: moe, voldaan, sterk, blij, vrolijk, ontspannen. Jullie verstaan de kunst om mij de beleving in te krijgen. Daar ben ik hen heel dankbaar voor. Ook de beleving van mijn boosheid is geweldig geweest. Tjonge wat een power zit er in me ! Ik heb genoten. Ben mezelf tegen gekomen (want ook dat blijft gebeuren) en ben heel trots op de stappen die ik nu kan zetten. Nu, ruim anden later, ben ik nog zo ! blij met mijn Orval ervaring. Er is duidelijk wat veranderd in mij. Stapje voor stapje voel ik mezelf sterker en blijer als volwassen vrouw & weet ik naar mijn kleine innerlijke meid te luisteren/ te voelen." Leonie, Rotterdam

"Na de Innerlijke Kind 4-daagse te Orval is er heel wat bewogen in mijn leven. Ik zie mijn ouders nu zoals ze werkelijk zijn. Mijn moeder, de vrouw die me baarde en alles gedaan heeft zo goed ze kon en mijn vader, de man die ik nu groots kan zien, in zijn stilte en in zijn kracht. Het belangrijkste is dat ik voel dat er een verschuiving heeft plaats gevonden. Het is leuk om mezelf " dochter van " te voelen en af en toe eens te mogen "klein" ;) zijn bij mezelf. Het in de wereld staan vanuit mijn volwassenheid, maakt dat ik me krachtiger voel en meer zelfvertrouwen ervaar." Fabienne, Brugge

"Ik ben genezen ! Ik voel me nog altijd even krachtig en energiek als tijdens de workshop. Ik heb me niet meer eenzaam of in de put gevoeld. Ik Leef Terug en dat vanuit een ongedwongen zijn. Het is of ik herboren ben, op ontdekkingsreis ben. Hoewel mijn ziektebeeld ups en downs kende, ging het altijd over meer of minder vermoeid. Nu voel ik me 's avonds (laat !) moe, maar zeker niet vermoeid. Ik sleep me niet meer, geen stokjes meer tussen mijn ogen. Zoveel stroming, goed gevoel, dankbaarheid, liefde,..." L.

"We zijn nu zoveel verder, en nog zeggen mensen dat ik straal, dat ik zelfzekerder overkom, dat ik precies bevrijd ben. Vooral dat laatste vind ik een mooie, omdat ik ook effectief dat gevoel heb. Ik loop rechter, ik zit rechter, ik voel mij gewoon goed. Het leukste is dat mijn "cravings" naar suiker weg zijn, normaal gezien eet ik wekelijks chips en snoepen, maar nu ga ik naar de supermarkt en loop ik er voorbij omdat het mij gewoon niet meer aantrekt."
H.

Nog een tip ?
Remke begeleidt ook een Innerlijke kind tweedaagse in Antwerpen, een Innerlijke kind jaartraining, een Innerlijke kind coach opleiding en een Adult Attachment Therapy opleiding voor professionals die werken rond hechtingsproblematiek (bindingsangst verlatingsangst).

Inschrijvingsinformatie
Prijs op basis van volpension verblijf (100% bio en vegetarisch) in vierpersoonskamer. Eén- of tweepersoonskamer: + 1uro. Tweepersoonskamer is enkel mogelijk als je met rsonen inschrijft.
La Ferme du Bois-Le-Comte
Bois-Le-Comte 1
6823 Villers-devant-Orval
650
Vanaf 18 jaar

Zondag: van 9:30 tot 16:00

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Touwenparcours &Tokkelbaan in ons klimbos in Mierchamps
(La Roche-en-Ardenne)
Massage van top tot teen (herhalingsdag)
( 29 januari - Borgloon)
Cursus 1e graad Reiki
( 29 januari - Oplinter)
Workshop 'Afstandsonderwijs voor Leraren'
(Kessel-Lo)
Jezelf in Herstel
(Van 18 januari tot 15 februari - Halle)