Kiki Smith, Innerlijke lichamen

 
De Fondation Thalie huldigt het jaar in met een tentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Kiki Smith. Inner Bodies brengt een corpus van een dertigtal werken, sculpturen, wandtapijten en keramiek uit de jaren samen, die voor het grootste deel voor het eerst in Brussel worden gepresenteerd. We vinden er de vrees van de kunstenaar om de materialiteit van lichamen te vertegenwoordigen, maar ook kosmogonie over culturen heen. Haar werk belichaamt een panth e van het vrouwelijke in bossen bewoond door een kosmisch bestiarium.

De tentoonstelling maakt deel uit van het artistieke programma van de Fondation Thalia. Sinds , met de opening van een tentoonstellingsruimte en een residentie voor kunstenaars en auteurs in Brussel, zet de stichting zich in voor de verdediging van de plaats van de vrouw in de hedendaagse artistieke scene, door de aandacht te vestigen op de transversale artistieke praktijken in dialoog met ambachten en gemeenschappen als evenals het vergroten van het publieke bewustzijn van ecologische kwesties.

In haar praktijk is Kiki Smith geïnteresseerd in wat perifeer, als klein of verre van een dominant patriarchaal discours is. In zijn werk roept de kunstenaar zowel de onaanvaardbare menselijke eindigheid op als de onmetelijkheid van de kosmos waar kunst geloof wordt. Ze creëert een persoonlijke vrouwelijke mythologie die een figuratief repertoire omarmt en de zuiverheid van een universele taal raakt: die van de kindertijd, mythen en verhalen. Het is Alice in Wonderland, Maria Magdalena, Christus in het vrouwelijke, hoofd naar achteren geworpen, haar dat naar beneden valt; het zijn al deze vrouwen die zich aan haar hebben opgedrongen. Het is vanuit zijn ervaring om in de wereld te zijn dat de kunstenaar creëert, met name geïnspireerd door het exotisme van een Douanier-Rousseau of door de gravures van Auguste Dor.

Kiki Smith, geboren in 1954, bezocht Soho in de jaren zestig, we waren als een bende, vertrouwt ze, ik wilde alles weten, in het bijzonder wat het betekent om een lichaam te zijn. Haar sculpturen laten een kijkje achter de schermen zien van het onuitsprekelijke: openingen, organen. Ze trekt uit de diepten van de materie en ontleedt onze ingewanden alleen met een scalpel. Toen kwamen de jaren zeventig, de feministische jaren, de mythe van de moedergodin; de jaren tachtig, of hoe het discours over seksualiteit en de kwestie van gender te construeren; de jaren negentig, toen ze de mythen van de westerse cultuur verkende; en tot slot de jaren , die een nieuw hoofdstuk opende. De kunstenaar projecteert zich nu in de wereld van de levenden, van planten.

Laten we aandacht besteden aan de natuur: dit is wat Kiki Smith al twintig jaar in haar werken tot uitdrukking brengt, een bijzondere manier waarop ze, met behulp van een verscheidenheid aan media zoals gravure, beeldhouwkunst, porselein, wandtapijten, onze kwetsbaarheid, onze eenzaamheid en onze twijfels in het licht van de beschavingscrisis die we doormaken. Zijn werk is een eerbetoon aan de levenden. Van geboorte tot dood stelt ze onze affecten in vraag. Ik heb niets nodig, vertrouwt ze me toe, gewoon om te doen waar ik van hou, tot het einde. Ze brengt ons de vuurkracht over van een kunstenaar gedreven door het heilige.

Dingen zijn niet verborgen, je moet ze alleen leren observeren. Ik ben misschien een dilettant of een foeragerende bij. Ik moet een missie volbrengen, maar het traject is willekeurig. Kunst wortelt bij mij. De hele geschiedenis van de wereld ligt in het werk van Kiki Smith.

/ Commissaris: Nathalie Guiot, voorzitter en oprichter

/ Bruikbare informatie

tentoonstelling van 13 januari tot 1 mei
woensdag t/m vrijdag van 1 tot 18.00 uur, zaterdag van 11.00 tot 18.00 uur en op afspraak
Entree 5 / Gratis * (op vertoon van bewijs)
* studenten, docenten, onder de werkzoekenden en Smart-leden

>> Rondleiding door de tentoonstelling elke zaterdag om 15.00 uur
Elke eerste zaterdag van de maand gratis

/ Met de steun van de Federatie Wallonië-Brussel, Eeckman art & insurance, Art Brussels en Maison Ruinart
Fondation Thalie
15 Rue Buchholtz
1050 Elsene
5 / Gratis
Elk type publiek

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Bedacht! 100 jaar internationaal surrealisme.
(Van 21 februari 2022 tot 21 juli 2022 - Brussel)
Krokusvakantie
(Van 27 april tot 12 mei - Brussel)
Gewoon niet lachen. Surrealisme in België
(Van 21 februari tot 16 juni - Brussel)
James Ensor. Geïnspireerd door Brussel
(Van 22 februari tot 2 juni - Brussel)
Kom de MoMuse coveren! Molenbeek wat een verhaal
(Sint-Jans-Molenbeek)