Laura Van Dolron - Liefhebben

We hadden haar al een paar keer in onze zaal staan, de Nederlandse actrice en theatermaakster die haar eigen genre uitvond: stand-up filosofie.Als een vrouwelijke Woody Allen koppelt ze humor en diepgang aan elkaar. De lach bij haar voorstellingen is nooit de volle schaterlach, maar eerder de lach van 'goed gevonden', van 'grappig maar pijnlijk'. Zelf zegt ze: : 'in het echt wordt er al genoeg gespeeld, dus in het theater laat ik dat liever achterwege'.

Wij zijn fan en aan de uitverkochte zaal vorig seizoen te merken, bent u dat ondertussen ook geworden.

Een niet-wetenschappelijk onderzoek naar het enige wat er echt toe doet: Liefhebben.

In de cel van Nelson Mandela viel een straal licht die hij gebruikte om tomaten te kweken in een paar oude schoenen. Die deelde hij uit aan zijn medegevangenen. Dat is liefde.

Mensen die de lampjes van geparkeerde fietsen die per ongeluk aan zijn blijven staan uit doen, ook al moet je best lang zoeken naar waar dat knopje nou precies zit…dat is liefde.

Iemand die alleen woont en op vakantie gaat en voor ze vertrekt een briefje met Welkom Terug op haar tafel legt…ook dat is liefde.

In haar hoofd, in haar hart, in haar omgeving en in de wereldgeschiedenis zoekt Laura naar mensen die ons kunnen leren wat liefhebben is. Want écht liefhebben, wat is dat eigenlijk en hoe doe je dat ? In haar zoektocht komt zij steeds de dood tegen, want zoals in de bijbel staat blijkt waar: 'sterk als de dood, is de liefde'. De antwoorden die zij vindt zijn soms hartverscheurend, dan weer hilarisch en doen je lachen door je tranen heen.


'Liefhebben' is ondertussen al meer dan vier jaar oud, maar Laura Van Dolron blijft het spelen, naast haar nieuwe werk. Ondertussen is het boek van de voorstelling ook een kleine bestseller geworden. Als u daags voor Valentijn nog iets goed te maken hebt, dan is dit de uitgelezen kans.

'Van Dolron brengt haar theater als een warm bad. Geen therapie. Geen bolwassing zoals vroeger. Wel een oprecht betoog, dat vreemd genoeg, op de richel van de morele preek, nooit gaat betogen. Voor een betere omgang met het leven zoals het is: een pijnlijke grimas die je maar beter ontspant. Zo zit je ook te kijken. Een en al rustige overlevering. Het gevoel van er gewoon bij te mogen zijn, als kleine mislukkende mens: het is de grootste gift die vandaag vanaf een podium te geven valt.' (De Standaard)

Tekst en spel: Laura van Dolron

Dramaturgie: Martine Manten

Vormgeving: Wikke van Houwelingen en Marloes van der Hoek

Lichtontwerp: Gé Wegmanwww.lauravandolron.nl
Waar :
C-Mine Cultuurcentrum
C-Mine 10/1 1
3600 Genk
Tarief :
BASISPRIJS: € 15. VVK: € 12. -26 / +60: € 10 / 13.
Publiek :
Vanaf 12 jaar
Internet :
http://c-minecultuurcentrum.be/programma/view/id/1567/h/prog
accessibility

Woensdag: van 20:15 tot 22:15

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Matthias Van de brul en Charlotte Wellens - Platonov
( 17 oktober - Genk)
List, Shaffy en Piaf. Met Renée van Wegberg.
( 18 oktober - Maaseik)
Nacht van het Kempens Erfgoed
( 18 oktober - Turnhout)
Pyjama voor zes
(Van 18 tot 19 oktober - Turnhout)
Pyjama voor zes
( 15 oktober - Turnhout)