Alle recreatieve, sportieve, culturele en folkloristische activiteiten worden geannuleerd, ongeacht hun omvang en of ze openbaar of privé zijn.

Lezing ‘Nieuwe uitvaartrituelen’ Als altijd en nooit meer elkaar raken.

Lezing ‘Nieuwe uitvaartrituelen’
Als altijd en nooit meer elkaar raken.

De fysieke aanwezigheid van ieder levend wezen, ieder mens op aarde eindigt onvermijdelijk.
Die realiteit grijpt ons doorgaans pas aan als ons eigen leven is bedreigd of op het ogenblik dat een dierbare ons ontvalt.
Sterven, overlijden, heengaan, de drempel overgaan, vertrekken naar de overkant, het tijdelijke met het eeuwige wisselen, afscheid nemen, naar de hemel gaan …..
De talrijke manieren waarop we de dood benoemen, geeft uitdrukking aan onze verwarring en onwennigheid, onze angst en hoop, onze nuchterheid en onze behoefte aan troost.
In de laatste decennia werd de dood op verschillende niveaus meer en meer ‘uit het leven gezet’. Vele handelingen die voorheen de familie stelde, ondersteund door vrienden en buren, werden overgenomen door begrafenisondernemers, palliatieve medewerkers, medisch personeel …
Oude gewoontes gingen verloren, religieuze rituelen kwamen op de helling te staan, hun diepe zin werd als uitgehold ervaren. Een uitvaart werd sober en zakelijk.
Maar zo ervaren wij als nabestaanden de dagen rond het afscheid van een dierbare niet. Het is een intense tijd met een mengeling van wisselende, soms tegenstrijdige emoties. Aarzelend pogen we tegelijkertijd los te laten wat was en veilig te stellen wat blijft.
Samen met de familie, vrienden en buren zoeken we voor het ogenblik van het publieke afscheid naar woorden, muziek, beelden, poëzie die onze verbintenis uitdrukken. We zoeken handelingen en symbolen die bij de dierbare passen.
Het persoonlijk levensverhaal met zijn vreugde en verdriet, met dankbaarheid en teleurstellingen vormt steeds meer de rode draad doorheen een plechtigheid.
Iedereen die geboeid is door dit thema, hetzij door persoonlijke ervaringen of door professionele bezigheden is van harte welkom.
Na deze lezing kan u blijven om samen naar de film ‘Departures’ te kijken. Deze Japanse film die in het Japans de titel draagt ‘Okuribito’ (persoon die iemand anders weg ziet gaan), vertelt het verhaal van een getalenteerd cellist, Daigo, die om den brode, een ander job moet aannemen en zo per toeval bij een uitvaartondernemer terecht komt. Zijn vrouw en vrienden kijken erg neer op het werk dat hij doet. Toch weigert Daigo zijn baan op te zeggen. In de dagelijkse confrontatie met de dood, leert Daigo namelijk waar het in het leven werkelijk om draait. De film geeft ons ook een inkijk hoe in Japan de dode ceremonieel wordt opgemaakt voor de ogen van de rouwenden, alvorens dat hij in de kist gelegd wordt.
Na de film is er nog ruimte om over de verschillende thema’s die in de film aan bod komen, uit te wisselen.

Datum: zondag 16 februari , lezing: 10.30u tot 1u
film: 13.30u tot 15.30u
Plaats: De Walnoot - Ruimte voor Levenskunst, Hanendreef 135, Brasschaat

Deelname in de onkosten: lezing:
lezing en film:

Inschrijven: door je aan te melden via E-mail of via telefoon
03/653.47.53 (ma, wo en vrij tussen 9u en 10.30u)

Begeleiding: Majo de Saedeleer (De rode Beuk) en Greet Peeters (Sub-tilia). Beiden kunnen inmiddels terugkijken op jaren ervaring in het begeleiden van uitvaartrituelen.

Middagpauze: tussen de lezing en de filmvoorstelling is er een korte middagpauze waarin ter plaatse een meegebrachte picnic kan gebruikt worden. Koffie, thee en water zijn voorzien.
Waar :
De Walnoot Vzw - Ruimte Voor Levenskunst
Hanendreef 135
2930 Brasschaat
Tarief :
25
Publiek :
Vanaf 16 jaar
Internet :
http://www.dewalnoot.be
accessibility

Zondag: van 10:30 tot 15:30

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Lezing: Eeuwenoude wafels
( 25 april - Antwerpen)
Online relaties en seksualiteit
( 22 april - Ravels)
Wagons-Lits en andere nachttreinen
( 26 april - Schaarbeek)
Moestuinieren voor dummies
( 24 april - Laken)
Migraine
( 20 april - Leuven)