Mattentaartentocht

Zondag pril
36e Mattentaartentocht
wandelen met smaak !
De lekkernij waar deze tocht naar wordt genoemd zal bij menig wandelaar of bezoeker van Geraardsbergen wel bekend zijn, maar dat dit gebakje ook een Europese erkenning als Europees streekprodukt heeft bemachtigd is dan weer een aardig wistjedatje. Reden genoeg om rond dit gebak reeds voor de 36ste keer een wandelhappening te organiseren met dezelfde hoge eisen wat kwaliteit en uitstraling betreft. Het wordt dus wat meer dan een wandelingske door de velden. Om die reden werd door de Vlaamse Wandelsportfederatie aan deze tocht trouwens het label WalkOn-tocht gegeven. Die tochten zijn stuk voor stuk kwaliteitsvolle tochten, waaraan de deelname wordt beloond met een stempel op een spaarkaart, die dan weer, naargelang het aantal stempels recht geeft op mooie prijzen.
Ook voor deze editie bouwen we in de gebouwen van het Koninklijk Atheneum van Geraardsbergen terug een heuse evenementenhal uit met bijhorend ruim buitenterras en voldoende parkeergelegenheid in de naaste omgeving. Onze medewerkers op de parkings, aan het onthaal, in de zalen, in de keuken, op de rustposten en langs de omlopen zetten hun beste beentje bij om de faam die de tocht door de jaren heeft opgebouwd opnieuw waar te maken en de wandelaars te ontvangen als waren het gekroonde hoofden met veel honger en dorst.
Een schminkstand, springkastelen en gratis zoektochten op de 6, 8, 10 en 1 met leuke beloningen, moeten ervoor zorgen dat de onvermoeibare kleintjes rustig(?) blijven terwijl de ouders genieten van hun tocht of kunnen napraten bij een natje en een droogje.
Maar er wordt uiteraard ook gewandeld en daarvoor zijn onze parcoursbouwers weer tot het uiterste gegaan om nieuwe verrassende elementen in de omlopen te introduceren. Het geheel mag meer dan gezien worden, zodat de beschrijving ervan nauwelijks de werkelijkheid kan weergeven. De verschillende omlopen zijn opgebouwd rond een paar (soms letterlijke) hoogtepunten. Naargelang de afstand, bereiken de wandelaars na korte of lange omzwervingen door de velden en landerijen ten zuidoosten van Geraardsbergen de Markt van Geraardsbergen. Zij hebben dan, naargelang de gekozen afstand, kennis gemaakt met al het landelijk moois van Overboelare, Moerbeke, Galmaarden, Embeke, Akrenbos en Viane, dwaalden langs de Dender, trokken door bossen (Boelarebos, Bourengbos, Arduinbos, Akrenbos …), overschreden grenzen (drie-provinciënpunt), doorploegden natuurgebied (Rietbeemd) en bedwongen menig heuvel (Overberg, Buizemont, Oudenberg, Muur en Kapelmuur). De Markt is dan ook de plaats om op terecht te komen na een heerlijke wandeling en alle afsanden te laten samenkomen. Daar in en voor de Permanensje (het toeristisch infocentrum) serveren we de wandelaars gratis koffie met een halve mattentaart. Hier klopt het hart van de Dag van de Mattentaart, een organisatie van de stad zelf, die perfect kadert in onze wandelklassieker. De activiteiten rond het goudgele gebakje en de vele aangename terrasjes zorgen voor een niet te onderschatten meerwaarde en zouden weleens voor menig wandelaar net de verleiding teveel kunnen zijn.
Hopelijk trekken ze tijdig verder, want een kilometertje verder wacht nog een extraatje om ‘U’ tegen te zeggen: de priorij van Hunnegem, oorspronkelijk een Frankische nederzetting, waarrond Geraardsbergen is ontstaan. De site stelt haar deuren open voor de wandelaars en nodigt hen uit, in het museum de aldaar opgestelde tentoonstellingen gratis te bezoeken. Na dit culturele toemaatje worden de wandelaars terug verwacht in het Koninklijk atheneum, waar het wandelfeest inmiddels zijn hoogtepunt zal hebben bereikt.
De 6 en 8 km zijn toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens, al zal het niet zo vlakke Geraardsbergen toch wel wat duw en trekwerk vergen, vooral de 8 km dan met de in wielermiddens befaamde Muur. Van de Muur gesproken, alle afstanden met uitzondering van 6, 10 en 14 km, wagen zich aan deze kuitenbijter en de erop volgende Kapelmuur.
Dit is de tweede tocht, tellend voor de Priortrofee . Wie vier van de vijf, tot dit regelmatigheidscriterium behorende tochten wandelt, ontvangt in ruil voor zijn correct afgestempelde spaarkaart, een fles (75cl) Prior of biologisch fruitsap. Meer info op onze website (www.padstappers.be)
Zoals ook eerder gemeld, is dit een WalkOn-tocht, tocht behorend tot een regelmatigheidscriterium van kwalitatief hoogstaande wandelingen van verschillende wandelclubs. Dit jaar werkt WalkOn samen met Mooimakers en dat zal “netjes” in de kijker worden gezet door zwerfvuilacties in de startzaal en langs de omlopen. De betrokken clubs engageren zich ook om per deelnemer 0,10 cent af te dragen voor een goed doel (dit jaar Boomplantactie). Aan de infostand ter plaatse of op de website van Wandelsport Vlaanderen kom je er alles over te weten.
En zoals op al onze tochten, bieden wij op deze tocht uiteraard ook pakketten mattentaarten aan tegen voordeeltarief (5 + 1 gratis = 7,50 €). Wegens het succes ervan raden we aan deze te bestellen aan de daarvoor voorziene stand, voor je gaat wandelen. Het pakket kan je er na je wandeling ophalen.
Waar :
Campus ka Geraardsbergen
Papiermolenstraat 103
9500 Geraardsbergen
Tarief :
2,00 € (-0,50 leden erkende wandelfederatie)
Publiek :
Elk type publiek
Internet :
http://www.padstappers.be
accessibility

Zondag: van 7:00 tot 15:00

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Escape Room: maison mystique
(Geraardsbergen)
Wandelzoektochten Vlaamse Ardennen
(Van 1e april tot 1e november - Everbeek)
Afhaaldagen bijenstruiken
(Zottegem)
Wandelen met alpaca's
(Denderwindeke)
Kids&Play Zottegem
(Zottegem)