Menselijke Dierentuinen - De uitvinding van de wilde

Voor het eerst in België in La Cité Miroir te Luik vindt de tentoonstelling Menselijke dierentuinen - De uitvinding van de wilde, plaats gecreëerd op initiatief van de Lilian Thuram Foundation - Education against racism en Achac (Association pour la Connaissance de l'Histoire de l'Afrique Contemporaine). Deze tentoonstelling was in - te bezichtigen in het Musée du Quai Branly te Parijs en ontving bij die gelegenheid de Globe de Cristal "Art et Culture" . Voor de opstelling ervan in La Cité Miroir werd ze speciaal aangepast en verrijkt met een volledig nieuw deel over de Belgische geschiedenis in verband met dit thema.

Gedurende bijna vijf eeuwen fascineerde de industrie van de menselijke tentoonstelling meer dan 1 miljard 400 miljoen bezoekers en stelde ze wereldwijd tussen 30 en 35.000 figuranten tentoon. Deze menselijke tentoonstellingen wilden hoofdzakelijk een onderscheid maken en een hiërarchie tot stand brengen tussen zogenaamde "beschaafden" en vermeende "wilden". Vaak was het ook het eerste visuele contact, de eerste ontmoeting tussen de Ander en Ons.

Via Menselijke Dierentuinen leren de toeschouwers hoe racistische vooroordelen zijn ontstaan. Racisme is in de eerste plaats een intellectuele constructie. De tentoonstelling wil dat iedereen beseft dat de Geschiedenis ons van generatie op generatie heeft geconditioneerd om onszelf in de eerste plaats als Zwarten, Blanken, Noord-Afrikanen of Aziaten te zien.

Met dit thema willen het Centre d'Action Laïque de la Province de Liège vzw en de vzw Mnema die historische werkelijkheid onder de aandacht brengen zodat we gaan nadenken over ons eigen intellectuele erfgoed. Om komaf te kunnen maken met onze vooroordelen is het belangrijk dat we begrijpen hoe ze ontstaan zijn. Onze samenleving moet leren dat de huidskleur, het geslacht, de godsdienst of de seksuele geaardheid van een persoon niets zegt over zijn intelligentie, de taal die hij spreekt, zijn fysieke mogelijkheden, zijn nationaliteit, waarvan hij houdt of wat hij verafschuwt. Ieder van ons kan in om het even wat geloven, zowel het slechtste als het beste.

Toegang tot de tentoonstelling:
Volledig tarief 5€
Verlaagd tarief 3€
(groepen van min. 10 pers., - aar, citoyen de Mnema (MNEMA-burger), lid van de Territoires de la Mémoire, Lerarenkaart)

Bezoeken Centre d'Action Laïque de la Province de Liège: br />Uitzonderlijk tarief dankzij de steun van de overheid en partners

Bezoeken Art&Fact:
Weekdagen: Bezoeken met gids (Frans, Duits en Nederlands): 65€
Bezoeken met gids in het Engels: 75€

Weekends: Bezoeken met gids (Frans, Engels, Duits, Nederlands): 75€

RESERVERINGEN:

Per e-mail:
Telefonisch: 04 70 50

Toegankelijk voor mindervaliden
Waar:
La Cité Miroir
Place Xavier Neujean, 22
4000 Liège
Telefoonnummer:
04 230 70 50
Tarief:
5€/3€
Publiek:
Vanaf 12 jaar
Internet:
http://zooshumains.be
accessibility


Maandag : van 10:00 tot 18:00
Dinsdag : van 9:00 tot 18:00
Woensdag : van 9:00 tot 18:00
Donderdag : van 9:00 tot 18:00
Vrijdag : van 9:00 tot 18:00
Zaterdag : van 10:00 tot 18:00
Zondag : van 10:00 tot 18:00

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Fort Barchon
(Barchon)
Gallo - Romeins museum
(Tongeren)
Gallo-Romeins Museum
(Tongeren)
Museum van bier en 'peket'
(Anthisnes)
Waterburcht Pietersheim
(Lanaken)