Moderniteit ŗ la belge

De tentoonstelling 'moderniteit ŗ la belge' illustreert meer dan een eeuw Belgische kunst aan de hand van schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken uit de collectie Moderne Kunst van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van BelgiŽ en enkele uitgenodigde sleutelwerken.
Moderniteit staat vooral voor het enthousiasme van een periode die ver buiten de kunstgrenzen reikt. De moderniteit ingeleid door Baudelaire aan het einde van de 19de eeuw, belichaamt een ideaal dat technologische en intellectuele evolutie verenigt. Ze lag echter ook aan de basis van vele discussies, met concepten zoals antimoderniteit en postmoderniteit als gevolg. Moderniteit wordt niet alleen verweten geen respect te tonen voor het verleden, maar ook aan de basis te liggen van nazibarbarisme en de technologie van de dood. Welke plaats neemt de kunst in dit debat? In het eerste luik van 'moderniteit ŗ la belge' komen kunstenaars voor die de maatschappij wilden beÔnvloeden: Wiertz, Rops, Ensor, Wouters, Vantongerloo, Servranckx, Magritte, Delvaux, Permeke, Van den Bergh, Alechinsky, Dotremont, Broodthaers en ook Tuymans. Samen vertegenwoordigen zij, in deze schets van een Museum voor Moderne Kunst, de zogenaamde zin voor moderniteit en stellen de autoritaire avant-garde tevens in vraag.

Het tweede luik van de tentoonstelling voegt een specifiek Belgisch dimensie toe aan deze culturele moderniteit. Bestaat er wel zoiets als een Belgische moderniteit? Hoe ontstond ze en hoe zet ze haar bestaan verder? Waarvoor staat de avant-gardistische idee in BelgiŽ eigenlijk? Wat kunnen we afleiden uit de confrontaties met grote internationale namen zoals Chagall, Rouault, Jorn of Segal? Wat betekenen 'belgische' kunst en 'belgische' moderniteit in feite? Een heleboel vragen waarop elke bezoeker vrij mag antwoordenÖ Het debat is geopend!
Waar:
Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van BelgiŽ
Regentschapsstraat 3
1000 Brussel
Telefoonnummer:
02/508.33.21
Tarief:
Volw: Ä 8; Senior +65: Ä 6; Jongere (-26), werkzoekende, persoon met beperking+begeleider: Ä 2; Belgisch onderwijzer, Vriend: gratis
Publiek:
Elk type publiek
Internet:
https://www.fine-arts-museum.be
accessibility
Open:
Dinsdag - vrijdag: 10:00 - 17:00 De kassa sluit om 16:30 Weekend: 11:00 - 18:00 De kassa sluit om 17:30 De musea zijn gesloten op maandag en volgende dagen: 1 november, 11 november, 25 december, 1 januari en 12 januari. Op 24 en 31 december s


Dinsdag : van 10:00 tot 17:00
Woensdag : van 10:00 tot 17:00
Donderdag : van 10:00 tot 17:00
Vrijdag : van 10:00 tot 17:00
Zaterdag : van 11:00 tot 18:00
Zondag : van 11:00 tot 18:00

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Belgische moderne kunst
(Brussel)
Hans Bellmer, Sascha Braunig, Matthew Ronay
(Van 7 september tot 21 oktober - Brussel)
HalsOverKop
(Van 25 september tot 12 december - Sint-Joost-ten-Node)
Een plezier voor het oog! Reusachtig schilderij van Guillaume Bottazzi
(Etterbeek)
Exhibition Beyond the borders
(Van 11 september tot 10 november - Brussel)