Natuurpunt Lede Honegem 25 jaar

aar natuurgebied Honegem

in het beschermd Landschap Honegem-Solegem leven veel bijzondere dieren en er bloeien zeldzame planten. Deze hoge biodiversiteit is gevormd door de centrale oude turfputten en door de twee meanderende beken die het gebied doorkruisen met zijn vele hagen, knotwilgen, bomenrijen en levendige poelen. Natuurpunt neemt het al van in 199 voor het landschap met terreinaankopen en met het instandhouden van de natuurwaarden. Dat leverde prachtige resultaten op. Natuurgebied Honegem werd zelfs aangemeld bij Europa als speciale beschermingszone in het Natura -netwerk. De natte bostypes en de bloemrijke graslanden zijn Europese topnatuur !

De mascotte van Honegem is de Kamsalamander, de grootste watersalamander van het land.

Om alle kansen voor deze 'draak van Honegem' gaaf te houden is er in een poelennetwerk aangelegd met begeleidende houtkanten als winterschuilplaats. De kieskeurige Kamsalamander wordt beschouwd als een 'paraplusoort'; als hij het naar zijn zin heeft in Honegem dan voelen ook vele minder kieskeurige amfibieŽn, libellen en andere waterdieren er zich thuis. Natuurpunt kreeg voor dit poelenproject de gewaardeerde steun van de provincie Oost-Vlaanderen en het Vlaams gewest. Ook onze gemeente Lede hielp mee aan dit beschermingsproject.

OPEN Poelendag Honegem op pril

Natuurpunt zet voor ťťn keer de poorten van natuurgebied Honegem open voor het grote publiek. Je krijgt ook de unieke kans om de nieuwe poelen van nabij te ontdekken en kennis te maken met de Kamsalamander. Onderweg wachten de vrijwilligers van Natuurpunt je in het prachtige landschap op voor meer uitleg over de boeiende natuur in de bloemrijke hooilanden en natte bosjes.

We vertrekken langs de molenbeek aan de authentieke 18de-eeuwse vierkantshoeve, op de hoek van de Honegemstraat en de Molenweg in de wijk Honegem te Erpe, niet ver van Keiberg. Je kan er met een heerlijk gratis bio-biertje en pannenkoek rondkuieren langs informatiestands en demonstraties. Er zijn aparte kinderactiviteiten voorzien.

Van 14u tot 16u doorlopend vertrek voor de bewegwijzerde wandeling die ongeveer r duurt. Goede wandelschoenen of laarzen zijn altijd nuttig en vergeet je verrekijker en fototoestel niet.

OPEN Poelendag Honegem Praktisch Ė inschrijven niet nodig

* pril van 14u tot 18 u - brug Molenbeek Honegemstraat te Erpe

* wandelingen vertrekken doorlopend van 14u tot 16u Ė met mountainbuggy mogelijk

* kom zo veel mogelijk met de fiets ! Auto's parkeren in de Kattelinnestraat Erpe

* met de steun van de gemeenten Lede en Erpe-Mere en van de stad Aalst

* http://www.honegem.be - - 0479 30 7
Waar:
Brug Molenbeek Erpe
Honegemstraat
9420 Erpe
Telefoonnummer:
0479/302477
Tarief:
Gratis
Publiek:
Elk type publiek


Zondag : van 14:00 tot 18:00

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Fietsen tussen de historische romans van Louis Paul Boon
(Aalst)
Tweedehandsbeurs voor baby- en kinderartikelen
( 1e oktober - Wanzele)
RockaLady - Gratis rockabilly festival voor jong en oud
( 1e oktober - Haaltert)
Varen met een sloep op de Dender
(Van 1e mei tot 30 september - Denderleeuw)
Varen op de Dender met een sloep
(Van 1e mei tot 31 oktober - Denderleeuw)