Ontmoetingen - Wim De Schamphelaere - overzichtstentoonstelling

“Foto’s nemen” vindt Wim De Schamphelaere een verschrikkelijke term. Het gaat voor hem om beelden die mensen hem géven. Dat gebeurt pas na een lang en intens communicatieproces, waar vele werelden elkaar ontmoeten en zich na enig aftasten willen blootgeven. Of zoals hij zegt: “Ik moet een beeld in mijn hoofd hebben, de klik met de mensen is daarbij cruciaal.”

Kunstenaar-fotograaf Wim De Schamphelaere (°Antwerpen, 1963) reist naar plekken waar kleurrijke gemeenschappen hun eigen leven leiden. Mali, Madagaskar, Ghana, Ethiopië, Cuba en onbekende Afrikaanse eilandjes als Sao Tomé en Principe. Hij bezoekt de dorpen en steden en legt aan de mensen uit wat hij wil: een groot portret van de gemeenschap maken. Hij brengt fotovoorbeelden van andere dorpen mee en geeft fotoapparaten aan de jeugd om hen zelf te laten fotograferen. Zo komt hij langzaam tot het complexe, maar heldere ‘eindbeeld’ dat hij wil creëren.

De fotograaf gaat ook regelmatig terug naar de dorpen, vaak zonder camera. Zo ontstaat een sociaal proces. Uiteindelijk beslist het dorpshoofd of het project kan doorgaan of niet. Soms lukt het, soms niet.

Pas dan gebruikt Wim De Schamphelaere zijn camera als penseel: hij maakt indringende portretten van de mensen in de gemeenschap. Daarbij registreert hij zowel schoonheid als betrokkenheid en engagement. De mensen liegen niet, je ziet wat en wie ze zijn. En uiteindelijk verbindt de fotograaf tientallen of honderden foto’s digitaal naast en met elkaar tot één grote, prachtige compositie.

‘Foto’s nemen’ vindt Wim De Schamphelaere een verschrikkelijke term; het gaat voor hem om beelden die de mensen hem géven. En dat na een lang en intens communicatieproces, waar vele werelden elkaar ontmoeten en zich na enig aftasten willen blootgeven. Wim De Schamphelaere creëert een perfect tweedimensionaal beeld, maar met nog veel meer dimensies aan emoties, wederzijds respect, kleur en licht, gemeenschap en individu, mannen en vrouwen, volwassenen en kinderen, dorpen en steden, woestijn en brousse.

Kijken naar een compositie van Wim De Schamphelaere is traag door de lens kijken, de wereld van de ander ontdekken en wijzer worden.

(tekst: Marc Ruyters)
Waar :
Gemeentelijk Kunstcentrum Huis Hellemans
Strijdersstraat 14
2650 Edegem
Tarief :
Gratis
Publiek :
Elk type publiek
Internet :
http://www.vrijetijdedegem.be/nieuwsdetail.aspx?id=8932
accessibility

Woensdag: van 14:00 tot 17:00
Vrijdag: van 14:00 tot 17:00
Zaterdag: van 14:00 tot 17:00
Zondag: van 14:00 tot 17:00

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Kranen van Antwerpen
(Antwerpen)
Museum Vleeshuis
(Antwerpen)
Red Star Line Museum
(Antwerpen)
Werken op papier - Keramiek
(Hingene)
Wat vind ik van ...: Luc Van Loock
(Van 22 tot 23 februari - Ekeren)