Oussama Tabti - Alien

Oussama Tabti presenteert de tentoonstelling Alien in de Centrale | box (4 > 18.09.). Zijn oeuvre werpt een kritische blik op een hermetische geopolitiek, vol onoverkomelijke grenzen en geïsoleerde cultussen.

Ellis Island is een klein eiland in de baai van New York. In het eerste deel van de eeuw was dit het drukste inspectiestation voor immigranten in de Verenigde Staten. Van 189t 1954 werden bijna 1ljoen immigranten die in de havens van New York en New Jersey aankwamen in quarantaine geplaatst, geïnspecteerd, onderzocht en ondervraagd.

Augustus Frederick Sherman was een ambtenaar in het immigratiekantoor van Ellis Island. Een van zijn taken was het fotograferen van immigranten als ze op het eiland aankwamen. Zo is de foto tot stand gekomen van een man die in 1905 uit Algerije kwam. Deze foto werd gewoon gecatalogiseerd als “Algerian Man”.

In , tijdens het plannen van een residentie als kunstenaar in Triangle Brooklyn, ondersteund door de Afac Foundation, kijkt Oussama Tabti naar de achtergrond van dit personage en zijn intrigerende portret. De kunstenaar zelf wordt echter geconfronteerd met een harde administratieve realiteit en, ironisch genoeg, krijgt hij nooit een antwoord op zijn visumaanvraag.

Door zijn eigen ervaring te koppelen aan die van deze immigrant uit het begin van de eeuw, stelt de kunstenaar de vraag hoe moeilijk het is zich te bewegen in een wereld die verdeeld is tussen openheid voor diversiteit en verschil, en dorpse bekrompenheid.

In samenwerking met Art Contest.
Met de steun van de Federatie Wallonië-Brussel
Centrale | Box
Sint-Katelijnplein 44
1000 Brussel
Gratis
Elk type publiek

Woensdag: van 10:30 tot 18:00
Donderdag: van 10:30 tot 18:00
Vrijdag: van 10:30 tot 18:00
Zaterdag: van 10:30 tot 18:00
Zondag: van 10:30 tot 18:00

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!