Recht door zee. Navigeren van 1500 tot vandaag

Navigeren van 1500 tot vandaag.

'There was a time when sailing the seas was the most adventurous thing one could do:
the renaissance equivalent of being an astronaut.'

Al in de prehistorie zoekt de mens zijn weg op het water. Tussen de eerste kustvaart en het gebruik van de moderne Gps ligt een zee van tijd en een route bezaaid met hindernissen. Maar voor elk probleem bedachten zeevaarders een creatieve oplossing. Tientallen navigatie-instrumenten, atlassen en kaarten illustreren de eeuwenlange zoektocht over oceanen. De expo brengt een mix van historische verhalen en exacte wetenschap. Via computeranimaties kom je meer te weten over de ambitie, ideeën en innovaties binnen de zeevaart en de ontmoeting tussen culturen die hieruit voortkwam. Filmopnames aan boord van een fregat en een patrouilleschip geven je zeebenen.

En je kan ook zelf aan de slag: bepaal je breedteligging met een sextant of neem het roer in handen in de vaarsimulator ! Op verschillende momenten kan je zelfs gegidste rondleidingen krijgen van echte kandidaat-officieren van de zeevaartschool ! Op deze interactieve expo worden voor het eerst zeldzame stukken uit private collecties getoond en zien we hoe Vlamingen een rol speelden in het creëren van nieuwe zeeroutes en het ontdekken van afgelegen gebieden. Met een extra aanbod op kindermaat leren zelfs de allerkleinsten over de ontdekkingen van Christoffel Columbus, Vasco da Gama en Ferdinand Magellan.

Ga mee op avontuur en bereid je voor op een ontdekkingstocht naar nieuwe werelden, smaken en mensen op maar liefst drie verschillende locaties.

Voor deze expo werkt het SteM samen met de Belgische Marine, de Hogere Zeevaartschool, de Universiteit Gent, de Phoebus Foundation en een aantal belangrijke private en institutionele bruikleengevers.

Gelijktijdig op 3 locaties: Tentoonstellingszaal Zwijgershoek, Mercatormuseum en Piet Elshoutzaal (Zwijgershoek).
Stem Afdeling Mercatormuseum
Zamanstraat 49 d
9100 Sint-Niklaas
6 EUR + kortingen mogelijk
Vanaf 14 jaar

Dinsdag: van 13:30 tot 17:00
Woensdag: van 13:30 tot 17:00
Donderdag: van 13:30 tot 17:00
Vrijdag: van 13:30 tot 17:00
Zaterdag: van 13:00 tot 17:00
Zondag: van 11:00 tot 17:00

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!