Robbedoes en Brussel tijdens de Bezetting

 
Duik in de wereld van Emile Bravo's Robbedoes en leer meer over de Tweede Wereldoorlog !
Een ideale gelegenheid om de mooiste tekeningen van Emile Bravo te ontdekken uit de albums van de serie Hoop in Bange Dagen, maar ook om wat meer te weten te komen over het tijdschrift Robbedoes, waarvan de publicatie tijdens de Tweede Wereldoorlog werd opgeschort wegens verzet.

Deze tentoonstelling combineert de serie Hoop in Bange Dagen met de historische documenten die getuigen van de verzetsdaden van het tijdschrift Robbedoes onder de impuls van zijn redacteur Jean Doisy.

10 mei 1940. De Duitsers vallen België binnen, dat neutraal was gebleven toen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk Duitsland de oorlog verklaarden na de inval in Polen in september 1939. Het Belgisch leger wordt op 18 dagen tijd onder de voet gelopen door de Duitse troepen die in sneltempo door het land trekken om Frankrijk binnen te vallen. Robbedoes en Kwabbernoot slaan eerst zoals alle Belgen op de vlucht voor de vijand. Aan de Franse grens komen ze enige tijd vast te zitten te midden van de algemene paniek.

Vervolgens capituleert koning Leopold Iii. De Belgen moeten terugkeren naar hun huizen en het land wordt bezet. Hoe moet het nu verder ? Moeten ze collaboreren ? Hopen dat het snel voorbij is ? Verzet plegen ?

Daar moet je dan nog de middelen toe hebben. Wat doe je als idealistische en energieke zestienjarige ? De lezer volgt onze helden stap voor stap door de wrede werkelijkheid van de oorlog, tussen fascistische opportunisten en een gelaten bevolking die toekijkt terwijl de repressie toeneemt, de joden worden opgepakt en de bezetter allerlei gewelddaden pleegt. .. Émile Bravo beschrijft de realiteit van een vernederd, gewond en radeloos Brussel.

Hij beschrijft op perfect gedocumenteerde wijze de levensomstandigheden van zijn personages, en met name die van de twee Duits-joodse kunstenaars die zich in hachelijke omstandigheden verbergen voor de bezetter.

De Robbedoes van Bravo is de verpersoonlijking van wat zich afspeelde in de hoofden van de Brusselse kinderen van 1940 die moesten opgroeien in moeilijke omstandigheden, zowel voor hen als voor hun ouders. Hoop in bange dagen is het eerste deel in een reeks van vier over heldhaftigheid, betrokkenheid, menselijkheid, solidariteit en rechtvaardigheid. Het hoeft niet te verbazen dat Robbedoes door de vn is gekozen om dit jaar mascotte te zijn voor de 70e verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens !

In Brussel woont op dat moment ook Jean Doisy, de bedenker van Jan Kordaat en hoofdredacteur van het weekblad Robbedoes. Hij is communist en verzetsstrijder en organiseert ogenschijnlijk zonder medeweten van zijn bazen mee het ‘bezoek’ van socioloog Victor Martin aan Auschwitz, het kamp waar de uit België gedeporteerde joden naartoe werden gebracht. Ging het echt om een hervestiging of, zoals hij buiten medeweten van de beulen zou ontdekken, eerder om een dodingscentrum ? Dankzij zijn verslag dat wordt doorgegeven aan het verzet wordt er met spoed een reddingsoperatie opgezet voor duizenden Belgische kinderen.

Nadat uitgeverij Dupuis weigert om een Duitse ambtenaar op te nemen in haar raad van bestuur kan het weekblad Robbedoes vanaf ptember 1943 niet meer worden uitgegeven. Dupuis zet vervolgens tal van initiatieven op om de personages levend te houden via eenmalige publicaties, almanakken en een reizend poppentheater waarachter een verzetsnetwerk schuilgaat. Na de bevrijding krijgt Jean Doisy het oorlogskruis met palm voor zijn rol in de leiding van het Onafhankelijkheidsfront.


Het tweede deel van Hoop in Bange Dagen zal worden uitgegeven door Dupuis ter gelegenheid van het Stripfeest.

Een coproductie van het Stripfeest (visit.brussels), het Brussels Parlement, Dupuis en experience.brussels.


Wenst u een groepsbezoek te organiseren ? Gelieve ons boekingsformulier in te vullen: (alleen voor groepen van meer dan 14 personen en schoolgroepen is reserveren verplicht).
Experience.brussels
Koningsstraat 2-4
1000 Bruxelles
Gratis
Vanaf 7 jaar

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!