Sabrina Montiel-Soto Greffe

Persbericht
[by’ro] desk for contemporary art @KABK
Maagdendale 31
9700 Oudenaarde
0035 37 6

Instagram : #philippebraem

SABRINA Montiel- Soto Greffe

16/03/ – 4/ (gesloten op 6 april, Paasmaandag en tijdens de paasvakantie)
Opening : Zaterdag 16 maart 1 -16.00
Openingsuren : Ma/wo 14.00 - 0 vr 16.30 – 0 za 10.00 -15.00
#getagriponart : rondleiding op zaterdag 16/03 en zaterdag 4 om 1n 15u

[by’ro] desk for contemporary art en de Koninklijke Academie Beeldende Kunst Oudenaarde nodigen u graag uit voor de tentoonstelling Sabrina Montiel- Soto Greffe
Met deze titel verwijst Sabrina Montiel-Soto, een, in Brussel wonende, Venezolaanse kunstenaar, voor haar tentoonstelling in de Koninklijke Akademie voor Beeldende kunst Oudenaarde, naar de nederlandstalige betekenis van het woord, afkomstig uit de medische sector. Greffe is een andere benaming voor het beenmerg of de stamcellen die worden afgenomen bij de donor en toegediend aan een patiënt. Anderzijds is het de franse benaming voor de ent, het deel van een plant dat is vastgemaakt op een deel van een andere plant met als doel de verbetering, de veredeling van die plant.
De uitnodiging voor de tentoonstelling is sprekend voor deze benadering. Op de achtergrond is de Victoria amazonica te zien. Deze reuzenwaterlelie (Ø cm) is terug te vinden in het Amazonegebied tussen Venezuela en Brazilië. Het andere deel toont de handen van een Venezolaanse keramist die de colombintechniek beoefent. Deze techniek stamt uit het Precolumbiaans tijdperk en staat voor het opbouwen van een werk door middel van worsten van klei.
Sabrina Montiel-Soto noemt haar installaties ‘fragmenten van een individuele geschiedenis gezien door een eigen blik’.Ze wil in de vermenging van diverse culturen, haar eigen (Venezuela) en door haar bestudeerde ( oa de Afrikaanse) cultuur en die van de blanke overheersing (de kolonisatoren, die zowel in Afrika als Zuid-Amerika aanwezig waren) bijeen te brengen. En hopelijk leidt deze mix tot een beter begrijpen en begrip van deze werelden.
Haar werk, haar onderzoek, al gaat het hierbij eerder om fictie dan een wetenschappelijke benadering, richt zich de laatste jaren op (de)kolonialisatie. In die hoedanigheid is ze al een tijd lang ‘artist in residence’ in het Afrikamuseum van Tervuren. De daar verzamelde informatie, alsook die uit het Koninklijk Belgisch instituut voor Natuurwetenschappen en het Leopold Iii-Fonds, wordt verwerkt in haar plastisch oeuvre.
Voor haar tentoonstelling in Oudenaarde is ze in de Academie op zoek gegaan naar bruikbare materialen.Zo zullen enkele plaasteren beelden en diverse objecten uit de rijke archieven van de Academie, geïntegreerd worden in haar presentatie. De tentoonstelling in Oudenaarde wordt een visueel complex en gelaagd geheel aan de hand van collages, assemblages, monotypes, foto’s, video, objecten, mobiles.. . Daarin duiken meerdere van onze Belgische vorsten op. Wie het over Congo heeft kan uiteraard niet voorbijgaan aan de figuur van Leopold Ii. Ook Leopold Iii,als fotograaf van exotische plekken waaronder Venezuela, is prominent aanwezig. En wat heeft het wassen van een krokodil met Bwana Kitoko, Boudewijn I te maken ?
Waar :
[by'ro] Koninklijke Academie Voor Beeldende Kunst Oudenaarde
Maagdendale 31
9700 Oudenaarde
Telefoonnummer :
0475/372266
Tarief :
Gratis
Publiek :
Vanaf 9 jaar
Internet :
http://www.sabrinamontielsoto.net

Maandag: van 14:00 tot 20:30
Woensdag: van 14:00 tot 20:30
Vrijdag: van 16:30 tot 20:30
Zaterdag: van 10:00 tot 16:00

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Sint-Antoniuskerk en Lourdesgrot
(Kortrijk)
Tuin & Ambacht
(Van 22 tot 23 juni - Drongen)
Sask Eindejaarsexpo'19
(Van 22 tot 23 juni - Roeselare)
Van Nimy tot Onnaing - Fijn aardewerk van 1789 tot 1858
(Van 6 april tot 8 september - Nimy)
Diamant Museum
(Brugge)