Tentoonstelling '21, rue La Boétie'

Presentatie

De idee voor deze tentoonstelling ontstond bij het lezen van het boek ue La Boétie (Grasset) van Anne Sinclair, waarin de schrijfster het levensverhaal beschrijft van haar grootvader, Paul Rosenberg (1881- 1959), een van de grootste kunsthandelaars van de eerste helft van de vorige eeuw. De carrière van deze uitzonderlijke man, succesvol zakenman en verlicht kunstliefhebber, vriend en agent van Picasso, Matisse, Braque, Léger, Marie Laurencin, om er maar enkele van de meest prestigieuze te noemen, was de rode draad voor een verhaal dat zijn leven overstijgt en waarin hij tegelijkertijd acteur en slachtoffer is. Het gaat dus om een tentoonstelling over kunst en over de beschaving, waarbij de mythische galerij van Paul Rosenberg fungeert als een scharnier tussen de schilderkunst van de Xxe eeuw en de geschiedenis van de kunst, de sociale en politieke geschiedenis en de mentaliteit in Frankrijk, Europa en de Verenigde Staten.
Voor deze gelegenheid hebben wij een zestigtal meesterwerken uit de moderne kunst verzameld, waarvan een groot deel nog nooit eerder vertoond werd in België. U kunt er uitzonderlijke werken bewonderen van onbetwiste meesters van de moderne kunst, afkomstig uit de grootste musea van over de hele wereld en uit privécollecties.

Een groot deel van deze werken heeft een rechtstreekse band met Paul Rosenberg, omdat zij ooit terechtkwamen in zijn galerieën in Parijs of New York. De man was immers een bevoorrecht getuige van een cruciaal moment uit de kunstgeschiedenis: de verschuiving van het artistieke zwaartepunt van de ene kant van de Atlantische Oceaan naar de andere, dat alles tengevolge van de ingrijpende invloed van de Tweede Wereldoorlog. Door een wrede ironische speling van het lot werd zijn galerie aan de rue La Boétie in mei 1941 het kantoor van het 'institut d'Etude des Questions juives', een Franse antisemitische organisatie die werd gesteund door de Propagandastaffel. Paul Rosenberg was zelf het slachtoffer van de kwellingen van zijn tijdperk: zijn Franse nationaliteit werd hem afgenomen door het Vichy-regime omdat hij jood was en een grote hoeveelheid kunstwerken werd geplunderd door Duitse bezetter. 70 jaar later duiken sommige van deze werken nog op.

Daarnaast bevat deze tentoonstelling ook een selectie uitzonderlijke documenten, die nog nooit eerder werden getoond en die afkomstig zijn uit Europese en Amerikaanse archieven. Zij schetsen een beeld van de bijzondere relaties tussen de kunstenaar en de handelaar en geven een inzicht in de manier waarop de kunsthandel ontstond bij het begin van de modernistische periode. Een reeks scenografische, audiovisuele en multimediale toepassingen vullen het verhaal aan en diepen de historische thema's uit die worden aangehaald in de tentoonstelling.

Hoogtepunten

Een tentoonstelling gebaseerd op een waargebeurd verhaal, geïnspireerd op familiale herinneringen van Anne Sinclair.
Meer dan 60 meesterwerken uit de moderne kunst van Picasso, Braque, Matisse, Léger, Laurencin en André Masson.
Schilderijen afkomstig uit de hele wereld, waarvan er heel wat nog nooit werden tentoongesteld in België.
Uitzonderlijke onuitgegeven documenten.
Vernieuwende multimediale toepassingen.
Een nieuw tentoonstellingsconcept waarbij Geschiedenis en kunstgeschiedenis met elkaar verweven worden.
Waar:
La Boverie
Parc de la Boverie
4020 Luik
Telefoonnummer:
+32(0)2/549 60
Tarief:
Volwassenen: 15 € Groepen (min. 20 pers.) en senioren (65+): 12 € Kinderen (6-18) en studenten: 10€ Schoolgroepen: 6 €
Publiek:
Vanaf 6 jaar
Internet:
http://www.21ruelaboetie.com
accessibility
Open:
Dinsdag tot vrijdag van 9.30u tot 18u Weekend van 10u tot 18u Gesloten op maandag Open op feestdagen, uitgezonderd op 25/12 en 1/1


Dinsdag : van 9:30 tot 18:00
Woensdag : van 9:30 tot 18:00
Donderdag : van 9:30 tot 18:00
Vrijdag : van 9:30 tot 18:00
Zaterdag : van 10:00 tot 18:00
Zondag : van 10:00 tot 18:00

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Fort Barchon
(Barchon)
Museum van bier en 'peket'
(Anthisnes)
Gallo - Romeins museum
(Tongeren)
Gallo-Romeins Museum
(Tongeren)
Waterburcht Pietersheim
(Lanaken)