Tentoonstelling 'Blauw Goud / Zwarte diamant

De vier belangrijkste Waalse mijnsites die Unesco erkend heeft (Grand-Hornu, Bois-du-Luc, Bois du Cazier en Blegny-Mine) organiseren in en een cyclus van vier tentoonstellingen of evenementen die gewijd zijn aan vier elementen die te maken hebben met de mijnontginning, namelijk lucht, water, vuur en grond.
Dit gemeenschappelijk project, toegelicht in een video, gaat terug naar het klasseringstraject van de 4 sites en hun gezamenlijke acties. Een originele manier om kennis te maken met meerdere eeuwen steenkoolontginning tijdens een wandeling in vier uitzonderlijke cultuurhistorische plekken.
De sites van Grand-Hornu en Bois-du-Luc beginnen geven in de aftrap met twee tentoonstellingen, enerzijds over lucht en anderzijds over water. Van de vier natuurlijke elementen is Water wellicht zowel het meest geduchte als het meest begeerde. Geducht want het moet voortdurend getemd en geweerd worden om de steenkool gemakkelijk te kunnen ontginnen. Begeerd omdat het bovengronds onontbeerlijk is bij vele industriŽle processen en huiselijke taken.

WATER, symbolisch voor Bois-du-Luc !

BLAUW Goud/zwarte Diamant dompelt de bezoekers onder in een wereld van met water doordrenkte aarde die de jagers op zwarte diamant veel hoofdbrekens heeft bezorgd !
Bois-du-Luc werd uitgebouwd om steenkool te ontginnen en het waterprobleem op te lossen. Met leidingen die uitgehouwd werden in boomstammen en Newcomenpompen, ook ''vuurmachines'' genoemd, boden de ingenieurs het hoofd aan het element water, zowel bron van leven als oorzaak van duizenden problemen in de mijngalerijenÖ
Het scenografisch parcours in de mijnput van Saint-Emmanuel onderzoekt de soms nauwe en vaak ingewikkelde verbanden tussen water en steenkool in vier aparte thema's: water in de mijn, water als transportmiddel, water aan de oppervlakte en water na de mijn.

We hopen dat het water je al in de mond loopt !
Waar :
Bois-Du-Luc. Musťe de la Mine et du Dťveloppement Durable
Rue Saint-Patrice 2b
7110 Houdeng-Aimeries
Tarief :
Gratis
Publiek :
Vanaf 7 jaar
Internet :
http://www.ecomuseeboisduluc.be
accessibility

Maandag: van 10:00 tot 17:00
Dinsdag: van 10:00 tot 17:00
Woensdag: van 10:00 tot 17:00
Donderdag: van 10:00 tot 17:00
Vrijdag: van 10:00 tot 17:00
Zaterdag: van 10:00 tot 18:00
Zondag: van 10:00 tot 18:00

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!