TraumA in geneeskunde | van de pest tot Covid-19

Dokter William De Groote, voorzitter van de medisch-historische vereniging Montanus en specialist in orthopedische chirurgie en traumatologie, bespreekt in deze lezing de huidige Covid-19-Pandemie vanuit een medisch-historisch perspectief. Hij behandelt een millennium aan epidemieën, waaronder de lepra- en pestuitbraken in de middeleeuwen, de Spaanse griep na wo I en de impact van deze op de samenleving.

Niet voor niets is er gekozen voor het O.L.V. ter Potterie als decor voor deze lezing. In dit voormalig 13e-eeuwse hospitaal of passantenhuis verleenden zusters zorg, onderdak en voeding aan reizigers, zieken en armen. In het midden van de 14e-eeuw werd de zorgplek hard getroffen door de pest. Het voltallige personeel bezweek toen in de strijd tegen deze besmettelijke ziekte. Vandaag is de oude ziekenzaal omgevormd tot een museumruimte die de opmerkelijke collectie, die de zusters doorheen de eeuwen hebben verzameld, tentoonstelt. Tot ktober vind je hier ook de installatie Disentanglement en de reeks Doilies, beide ontworpen door de Amerikaanse kunstenaar Laura Splan voor 'Triënnale Brugge : TraumA'. Splan haalde haar inspiratie voor deze kunstwerken uit haar tweede passie, de biomedische wereld. De kantwerkjes en videosculptuur verbeelden moleculaire structuren van virussen en bacteriën, zoals Hiv en Covid-19, en spelen in op de historiek van de plek.

Tijdens de lezing tracht Dokter De Groote een antwoord te formuleren op onder andere de volgende vragen:
- Hebben we geleerd uit het verleden en waren deze lessen waardevol tijdens de huidige strijd tegen de Covid-19-Pandemie ?
- Wat wordt na deze coronacrisis het 'nieuwe normaal'?
- Is deze pandemie de intro op het antropoceen, het tijdperk waarin menselijke activiteiten de oorzaak zijn van een blijvende klimaatsverandering ?


Over Montanus
Montanus is een medisch-historische kring die in 199rd opgericht in Brugge. De leden reflecteren over de geschiedenis van de geneeskundige wetenschappen, van het hospitaalwezen, de ziekenzorg en de farmacie en bundelen hun onderzoek in een reeks activiteiten en publicaties.
Kerk O.l.v. Ter Potterie
Potterierei 79b
8000 Brugge
Gratis
Vanaf 16 jaar

Zondag: van 11:30 tot 13:30

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Infoavond " Hoe lees je etiketten op verpakkingen ? "
( 22 oktober - Erembodegem)