Who are you?

Een tentoonstelling over het portret thema.
De collectie van de gemeente Schaarbeek kreeg voor het eerst vorm aan het einde van de 19de eeuw, met de bedoeling meer mensen te laten meegenieten van de prachtige werken van de talloze kunstenaars op zijn uitgestrekte grondgebied. De tentoonstelling Who are you? belicht deze portretten.
La Maison des Arts vroeg Myriam Louyest, kunstenares en oprichtster van de biënnale van Edingen, een unieke blik op dit erfgoed te werpen. De selectiemethode was oneindig subjectief en persoonlijk. Ze koos de werken zoals je intuïtief beslist om met een bepaalde persoon en niet met iemand anders te gaan praten. Je richt je tot die persoon en vraagt: Wie bent u? Wie ben jij? (de titel van de tentoonstelling, in het Engels, maakt geen onderscheid tussen u of jij). Je probeert door het gezicht heen te kijken, tast de verschillen af, ontsluiert zijn geheimen, peilt zijn ambities, zijn zwakke plekken … Beslist een afstand te bewaren of net een band aan te knopen.
De erfgoedwerken zijn te bewonderen naast eigentijdse werken die speciaal voor de gelegenheid werden ontleend of soms speciaal ervoor werden gemaakt. La Maison des Arts vult zich met een aanzienlijk aantal creaties, met beeldhouwwerken, schilderijen, tekeningen, gravures, foto's, video's en installaties … De commissaris wil dat gevoel van overvloed, waarvan ze zo onder de indruk was toen ze de collectie in de opslagplaats ontdekte, terughalen.
De plaats van het individu in een groep, het beeld van de kindertijd en innerlijkheid zijn slechts enkele thema's die worden aangeroerd wanneer de verschillende werken in een voorzichtige dialoog tussen de tijdsgeesten nader tot elkaar komen. Grote of vergeten historische figuren, hedendaagse kunstenaars met internationale faam of een carrière in wording maken hun opkomst in de tentoonstelling en vormen een samenhangend geheel, soms grappig of speciaal, soms onthutsend, maar altijd boeiend.

Met voor het hedendaagse luik:
Michel Auder, Hans Op de Beeck, Evelyne de Behr (specifieke producties voor de tentoonstelling), David Bestué, Dirk Braeckman, Tom Callemin, Juan Caizares (specifieke producties voor de tentoonstelling), David Claerbout, Maria Degrève, Maen Florin, Bernard Gigounon-Lou Emanuelli, Pierre Gerard, Stephan Goldrajch, Sophie Kuijken, Pierre Liebaert, Maxence Mathieu, Bernard Plossu, Giancarlo Romeo.

Met voor het erfgoedluik:
Godefroid Devreese, Georges Ficheret, Charles Goethals, Fritz Hickmann, Josse Impens, Adèle Kindt, Jef Lambeaux, Edouard Meyer, Herman Richir, Charles de Riemaecker, Henri de Toulouse-Lautrec.
Waar :
La maison des arts
haachtsesteenweg, 147
1030 Schaarbeek
Telefoonnummer :
02/240 34 99
Tarief :
Gratis
Publiek :
Vanaf 4 jaar
Internet :
http://www.lamaisondesarts.be
Toegevoegd door :
Véronique Baccarini

Dinsdag: van 10:00 tot 17:00
Woensdag: van 10:00 tot 17:00
Donderdag: van 10:00 tot 17:00
Vrijdag: van 10:00 tot 17:00
Zaterdag: van 11:00 tot 18:00
Zondag: van 11:00 tot 18:00

Van 14 september tot 1e december



Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Léa Belooussovitch - Perp Walk
(Van 5 september tot 13 oktober - Brussel)
De kleuren van de Bevrijding - het wandtapijt vertelt
(Van 23 november 2018 tot 26 oktober 2019 - Brussel)
De schatten van Emma
(Van 9 september 2019 tot 30 juni 2020 - Brussel)
Moof Museum
(Brussel)
Museum van Cacao en Chocolade
(Brussel)