Wintervogels langs de Zeeschelde

Grenzeloze Schelde en Natuurpunt nodigen u van harte uit op een interessante
vormingsactiviteit over de wintervogels langs de Zeeschelde op zondagmorgen
15 december , tijdens een boottocht vanuit Temse.

Vogels zijn ťťn van de grote rijkdommen in het Schelde-estuarium. Getijdenrivieren zijn van cruciale betekenis voor trekvogels, wintergasten en broedvogels. De doortrek- en winterperiode is het hoogseizoen voor watervogels: trekvogels komen van duizenden kilometers ver verpozing zoeken en eten langs de Schelde. Het gaat hier voornamelijk om steltlopers, eenden en ganzen. Andere soorten watervogels zoals duikers, futen en aalscholvers komen maar in kleine aantallen voor.

Het internationale en nationale belang van de Zeeschelde voor watervogels is een vaststaand feit. Watervogels kunnen gezien worden als barometers van een estuarien ecosysteem.

Tijdens een boottocht vanuit Temse ontdekt u onder deskundige begeleiding van vogelkenner Walter Roggeman van Grenzeloze Schelde en Natuurpunt de vogels die we in onze regio tijdens de wintermaanden op en langs het water kunnen ontmoeten. Na een korte inleiding van Gunther Van Ryckegem van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek speurt u de waterkant af naar de gevleugelde wintergasten van de Zeeschelde. Elias Verbanck van Agentschap Natuur en Bos geeft onderweg toelichting over de natuurontwikkeling van de Sigmagebieden waar wij voorbijvaren. Op het einde van deze excursie weet u de vogels te herkennen en kan u meer vertellen over hun voorkomen, levenswijze en biotoopvoorkeur... Breng zeker uw verrekijker mee !

Wij hopen van harte u te ontmoeten !

PRAKTISCHE Info

programma

vanaf 09:30 Inscheping aan boord van het schip (Wilfordkaai 14, 9140 Temse).
09:45 Presentatie Gunter Van Ryckegem, Inbo.
10:30 start geleide boottocht stroomafwaarts, zwaaien t.h.v. Hamme Driegoten. Daarna varen we stroomopwaarts, zwaaien t.h.v. de Polders van Kruibeke en varen opnieuw richting Temse.
1 Napraten bij een heerlijke tas soep.
13:00 Einde. Ontschepen in Temse (Wilfordkaai).
Inschrijven

Het deelnamegeld bedraagt Ä 15 per persoon (incl. boottocht, onthaalkoffie of -thee en soep), vooraf te betalen door overschrijving op het rekeningnummer Be35 00155 5637 (BIC-code Gebabebb) van Grenzeloze Schelde met als mededeling 'Naam Voornaam - 15-119'. Terugbetaling van het deelnamegeld gebeurt enkel als u minstens 5 dagen op voorhand verwittigt.
Vooraf inschrijven is noodzakelijk via dit inschrijvingsformulier. Schrijf snel in, want het aantal plaatsen is beperkt. Uiterste datum van inschrijving is woensdag 11 december.
Uw inschrijving is definitief na betaling. Enkele dagen voorafgaand aan de activiteit en na betaling ontvangt u een bevestiging van deelname en de laatste praktische informatie.

We voorzien geen broodjes op de middag, maar indien u dit wenst kan u uw eigen picknick nuttigen aan boord (eigen dranken zijn niet toegelaten).

Copyright foto: Wesley Poelman
Waar :
Opstapplaats Wintervogels 2019
Wilfordkaai 14
9140 Temse
Tarief :
15 euro
Publiek :
Vanaf 4 jaar
Internet :
https://www.gs-esf.be/mailer/mailer_vormingsact_15dec2019/em

Zondag: van 9:30 tot 13:00

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Open Exoten tuindagen
(Van 1e 2019 tot 31 augustus 2019 - Temse)
Outdoor escape room
(Van 18 januari tot 27 december - Steendorp)
Escape room wandeling rond het Fort van Steendorp
(Van 13 juni tot 27 september - Steendorp)
Recreatiepark De Ster
(Sint-Niklaas)
Avondboottocht op de Durme
( 7 augustus - Temse)