Butoh dans sessies "The scent of time"

 
Zoals je de leeftijd van een boom kan aflezen aan de ringen in een boomstam, zo kan je een leven in een menselijk lichaam 'aflezen'. Het lichaam is een levende en steeds veranderende sculptuur, gevormd door het leven zelf. Het menselijke lichaam is slechts een tijdelijke aanwezigheid binnen een grotere eenheid, verbonden met andere, ook niet-menselijke, levensvormen en met de geschiedenis van de aarde en daarbuiten.
Butoh is een dans van transformatie dat zijn oorsprong vindt in de wrijving tussen tegengestelde krachten. De butoh performer weet hoe zich af te stemmen op die tussenruimte en hoe er mee te bewegen of er zich door te laten bewegen. Wat ontstaat is authentieke aanwezigheid en originaliteit.

In een reeks van 11 butoh sessies verkennen we wat deze dansvorm, ontstaan na Woii in Japan, vandaag kan betekenen. De focus ligt op het thema "tijd"; hoe ze in ons en wij met haar bewegen. De natuur is onze leraar.

Elke sessie start met basisoefeningen (vb. in aanwezigheid staan, lopen, lichaamsbewustzijn, ademen, spanning loslaten, mobilisatie, sculptuur van tijd, bewust bewegen – bewogen worden door, ….) die vervolgens verder worden verkend door middel van improvisaties gevoed door poëtische stimuli. We maken tijd voor uitwisseling van ervaringen en vragen. Deze workshop is open voor iedereen, ongeacht voorkennis in dans en Butoh of lichamelijke beperkingen. Ook geschikt voor dansers, performers, acteurs en bewegings- of lichaamstherapeuten die hun praktijk willen verdiepen en verrijken.

* Wanneer: Elke woensdag 19u tot 0, van 4 oktober tot en met ecember (niet 1 november en andere uren op 15 november:

* Prijs: voor een reeks van 11sessies / 180€ voor studenten.
Mogelijkheid om slechts enkele sessies te volgen - Come when you like. per sessie/18€ voor studenten.
* Voertaal: Nederlands, Engels, Frans
* Info en aanmelden: Deze workshop reeks wordt geleid door Rebecca Lenaerts en gehost door Sofie-Ann Bracke
Inschrijven kan hier:

Rebecca Lenaerts volgde de acteeropleiding aan het Institute for Theatre, Cinema and Sound (RITCS) in Brussel. Hybriditeit en transdisciplinaire praktijken zijn een constante op haar artistieke pad. Geïnspireerd door het Japanse Butoh verkent ze in en doorheen haar werk de kwetsbaarheid van het lichaam in een performatieve context. De focus in haar recentste projecten ligt op de (verloren) relatie tussen het menselijk lichaam en de natuur, de plaats van de mens in een groter geheel en de kracht van kwetsbaarheid en verstilling.
Lenaerts volgde training bij verschillende meesters in Europa, Usa en Japan (oa. Iwana Masaki, Yoshito Ohno, Vangeline, Moeno Wakamatsu, Motoya Kondo,. ..). Sinds coördineert ze het Butoh Lab in Tictac Art Centre in Brussels en tekent ze voor een jaarlijkse Butoh initiatie met de 7de jaars studenten aan de Kunsthumaniora Laken. "Nikutai, het poëtische lichaam" is de titel van een reeks interventies in woonzorgcentra waar ze haar Butoh praktijk inzet om de oudste generatie en hun verzorgers in beweging te brengen.
Meer over het werk van Rebecca Lenaerts: www.rebeccalenaerts.net
Zaal Zirkus
Zirkstraat 36
2000 Antwerpen
200 euro voor de reeks, 20 euro per sessie. Voor studenten en lage inkomens resp. 180 en 18 euro
Vanaf 9 jaar

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Salsation® (Fitness) - Dans en werk aan jouw conditie bij Start to Dance
(Bazel)
Dansen, Lachen, Genieten, elke vrijdagavond
(Van 5 januari tot 28 juni - Nijlen)
Hedendaagse Dans, Improvisatie, Yoga en Coaching
(Van 19 september 2023 tot 29 juni 2024 - Sint-Jans-Molenbeek)
Danscursus Disco Swing
(Rillaar)
Wekelijkse Danslessen Bachata
(Van 8 september 2023 tot 21 juni 2024 - Sint-Amandsberg)