De imaginale wereld van Uslada

 
Tenstoonstelling van 1 maart tot 29 juni 2024

Galeria Solis
75 rue des Combattants, 1310 Terhulpen

Het imaginale rijk (ďmundus imaginalisĒ) is een concept dat werd bedacht door de Franse filosoof en oriŽntalist Henry Corbin. Voor Corbin heeft het imaginale niets te maken met het denkbeeldige. Het gaat niet om fabulering, onwerkelijkheid of fictie; het beschrijft veeleer een rijk dat tussen de fysieke wereld en de wereld van pure essentie ligt, het 'alam al-mithal van de Soefi's, vergelijkbaar met de kabbalistische Yetzirah. Terwijl het denkbeeldige een zekere ontsnapping aan de werkelijkheid impliceert, is het imaginale rijk de plaats waar de werkelijkheid zelf tot stand komt door intelligente co-creatie met archetypische krachten.

Uslada, een kunstenares geboren in Letland en gevestigd in BelgiŽ, houdt zich in haar schilderijen met dit domein bezig.

ďAls ik mijn schilderijen maak, heb ik het gevoel dat ik toegang heb tot diepere dimensies van de werkelijkheid. Elk canvas bevat een verhaal dat is geweven uit de symbolen en archetypen die in het mystieke rijk bestaan. De buitenaardse wezens die mijn kunst bewonen creŽren een nieuwe realiteit en overstijgen de beperkingen van de materiŽle wereld. Elk schilderij brengt spirituele waarheden en mysteries over. Het is een venster op de verbeeldingswereld en nodigt de kijker uit om na te denken over de verborgen betekenissen van de symbolen, of liever nog daardoor te worden veranderd. Mijn hoop is dat mijn kunst bij anderen een gevoel van verwondering, ontzag en spiritueel verlangen opwekt, waardoor nieuwe horizonten van betekenis en inzicht worden geopend. Als ik mijn kunst maak, dans ik met het Goddelijke. Ik word een spirituele alchemistĒ, zegt Uslada

De filosoof en schrijver Marcel Paquet, die over Magritte, Botero, Calder en MirÚ schreef en die hun persoonlijk kende, wijdde een van zijn laatste essays aan haar kunst.

"Elke vorm verbergt de oneindige mobiliteit van de krachten waaruit deze bestaat; Uslada probeert deze te laten zien, hun vibratie, hun dansende en wervelende ongrijpbaarheid zichtbaar te maken."
Marcel Paquet


Galeria Solis
75 rue des Combattants, 1310 Terhulpen

+32478087739
Galeria Solis
75 Rue Des Combattants
1310 Terhulpen
Gratis
Vanaf 18 jaar
Solis Galeria (29/04/2024)

Dinsdag: van 12:00 tot 18:30
Woensdag: van 12:00 tot 18:30
Donderdag: van 12:00 tot 18:30
Vrijdag: van 12:00 tot 18:30
Zaterdag: van 12:00 tot 17:00

Van 1e maart tot 29 juni

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!