Doodgewoon ! Rituelen van leven en dood in de Romeinse tijd

 
De tentoonstelling 'doodgewoon ! Rituelen van leven en dood in de Romeinse tijd' in museum het Toreke toont ons de vondsten van de grootste archeologische site van de Benelux (20 ha): de Gallo-Romeinse schatten van het Grijpenveld in Tienen.

Rituelen van dood

In het eerste luik van de opstelling 'rituelen van dood', kan de bezoeker de magische wereld van de dodenrituelen in de Romeinse tijd ontdekken. Uniek aan deze nieuwe museale opstelling is dat zij voornamelijk de geloofswereld belicht, een quasi onbekend aspect van de Gallo-Romeinse samenleving. Blikvanger van de tentoonstelling is de levensgrote reconstructie van de grafkamer van het recent ontdekte tumulusgraf van Grijpen.

Verder worden enkele specifieke graven afkomstig van het Romeinse grafveld van het Grijpenveld voor het eerst getoond. Het grafveld is het grootste dat ooit in de Benelux werd opgegraven. De studie hiervan leverde nieuwe gegevens op betreffende plaatselijke grafrituelen. De meeste graven bevatten crematieresten van de overledene die in een urne geplaatst of in een doek gewikkeld werden. Daarnaast werden voorwerpen meegegeven. Meestal betrof het parfumflesjes, juwelen, speelgoed en potten met voedsel en drank. De voorwerpen kregen door hun aanwezigheid in het graf een magische betekenis. In de tentoonstelling wordt dit benadrukt door het aanbrengen van een speciale verlichting met wisselende kleureffecten in de vitrines.
Stedelijk Museum Het Toreke
Grote Markt 6
3300 Tienen
Van 0€ tot 4€
Elk type publiek
Caro de mee (10/06/2021)

Dinsdag: van 10:00 tot 17:00
Woensdag: van 10:00 tot 17:00
Donderdag: van 10:00 tot 17:00
Vrijdag: van 10:00 tot 17:00
Zaterdag: van 10:00 tot 17:00
Zondag: van 10:00 tot 17:00

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

M-collectie
(Leuven)
Museum Winter 1944
(Borlo)
Herdenkingsmuseum 40-45
(Malèves-Ste-Marie-Wastines)
Damiaanmuseum
(Tremelo)
Permanente tentoonstelling
(Louvain-La-Neuve)