Alle recreatieve, sportieve, culturele en folkloristische activiteiten worden geannuleerd, ongeacht hun omvang en of ze openbaar of privé zijn.

Het Mot | Guldendal

3 tentoonstellingen en meer (bv. demonstraties), zie www.mot.be

De houtbewerking
In de tentoonstelling De houtbewerking geven honderden handwerktuigen hun geheimen prijs.
Hout was en is nog steeds een enorm belangrijke grondstof. De diversiteit aan handwerktuigen om het te bewerken blijft verbazen. Naast de talrijke alom bekende gereedschappen zijn er ook honderden gespecialiseerde werktuigen waarvan de meeste mensen het bestaan niet kennen. Een aantal van de tentoongestelde werktuigen wordt nog steeds gebruikt maar een groot deel ervan is vervangen door machines. De werktuigen zijn samengebracht per familie (de bijlen, de beitels, de zagen) of per bewerking (knippen, schuren, buigen). Daarnaast zijn er drie technieken verder uitgewerkt: het maken van wielen, klompen en kuipen. Om de culturele diversiteit te illustreren is er een opstelling gewijd aan de Japanse timmerman.

Sterke vrouwen, zware was
Een overzicht van 150 jaar wasgeschiedenis
De evolutie van het wassen toont een groot technisch vernuft sinds het midden van de 19de eeuw. De mechanisering van de handenarbeid - het historisch belang van spierkracht - en de stapsgewijze verbetering van de werktuigen wordt in deze tentoonstelling belicht. Via de geschiedenis van het wassen ontdekt de bezoeker de samenhang van verschillende ontwikkelingen in een maatschappij: de evolutie van huishoudelijke processen, de nutsvoorzieningen, de ontvoogding van de vrouw…

De smid. baas van ijzer en vuur
Metaal maakt al sinds de prehistorie deel uit van onze geschiedenis. Maar wie kon dat ijzer en vuur de baas ? Wie maakte zwaarden en bijlen ? Wie zorgde voor sloten aan deuren en hendels aan ramen ?
Deze tentoonstelling schetst een beeld van het leven en werk van de dorpssmid, een beroep dat vandaag de dag bijna volledig verdwenen is.
De figuur van de smid is misschien nog wel gekend bij kinderen uit stripverhalen of films, maar wat hij precies deed of hoe belangrijk hij was in de dorpsgemeenschap, daar hebben de meesten het raden naar. Een aparte tentoonstelling over zijn werk is daarom meer dan de moeite waard. Ongeveer alles wat van ijzer was passeerde in de handen van de dorpssmid. En voor de komst van plastic was dat heel veel.
Waar :
Guldendal 20
1850 Grimbergen
Telefoonnummer :
02 270 81 11
Tarief :
Volwassenen € 6; kinderen van 6 tot 18 jaar: € 2; kinderen jonger dan 6 jaar gratis
Publiek :
Vanaf 3 jaar
Internet :
http://www.mot.be
Toegevoegd door :
het MOT | Museum voor de...

Maandag: van 10:00 tot 17:00
Dinsdag: van 9:00 tot 17:00
Woensdag: van 9:00 tot 17:00
Donderdag: van 9:00 tot 17:00
Vrijdag: van 9:00 tot 17:00
Zaterdag: van 14:00 tot 18:00
Zondag: van 14:00 tot 18:00


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!