Karlo Kacharava: Sentimental Traveller | europalia georgia

 
Deze tentoonstelling is gewijd aan dichter, kunstcriticus en kunstenaar Karlo Kacharava (1964-1994), een van de meest invloedrijke culturele figuren van GeorgiŽ van eind 20ste eeuw. Karlo Kacharava: Sentimental Traveller toont enkele van zijn belangrijkste werken en biedt een frisse kijk op zijn omvangrijke oeuvre dat zich nooit makkelijk in vakjes heeft laten onderbrengen.

Karlo Kacharava: Sentimental Traveller is de eerste solotentoonstelling van de kunstenaar in een museum buiten GeorgiŽ en opent zijn inventieve visuele wereld voor een breder publiek. Zijn beroemdste werken zijn schilderijen, werken op papier en geÔllustreerde dagboeken. Hij was pas dertig toen hij stierf, maar toch liet Kacharava ook dichtbundels, kunstkritieken en culturele commentaren na. Zijn belangrijkste erfenis is zijn typische stijl, die het pad effende voor een nieuwe golf Georgische avant-gardekunst. Het afbeelden van menselijke figuren, citaten en opdrachten, verhalen, familiale verhoudingen, stadstaferelen, landschappen, zinspelingen en poŽzie, vormen slechts een greep uit de uiteenlopende themaís waarin hij zich doorheen zijn carriŤre verdiepte. Kacharava creŽerde ook complexe en verfijnde systemen en constellaties, waaruit zijn kunst, poŽzie en kunstkritiek verder evolueerden.

De tentoonstelling omvat een ruime selectie van Karlo Kacharavaís schilderijen en werken op papier, aangevuld met fotoís die tijdgenoot en vriend van de kunstenaar Guram Tsibakhasvili van hem maakte. De visuele reis wordt verrijkt met archiefmateriaal, waaronder een documentaire film rond Kacharava. De zorgvuldig samengestelde constellaties worden in een immersieve omgeving gepresenteerd als een opeenvolging van verschillende soorten werk. Deze methodologie is geŽnt op Kacharavaís gebruik van storyboards en op zijn unieke manier van verhalen vertellen. Sentimental Traveller traceert het reislustige leven van Karlo Kacharava, dat hem langs steden als Tbilisi, Keulen, Madrid, Parijs, Berlijn en Moskou bracht. Deze verschillende periodes worden geÔdentificeerd en ontleed aan de hand van de chronologische ontwikkeling van en de belangrijkste themaís binnen zijn oeuvre.

In de lente van 2024 publiceert S.M.A.K. een oeuvre-catalogus van Karlo Kacharavaís schilderijen (1978-1994).

Bij de tentoonstelling hoort een dynamisch publiek programma dat verschillende generaties, al dan niet in diaspora levende, Georgische kunstenaars en denkers, wil samenbrengen en met zijn werk in dialoog laten gaan.

Karlo Kacharava: Sentimental Traveller wordt georganiseerd in het kader van europalia georgia, in nauwe samenwerking met de Estate of Karlo Kacharava en Irena Popiashvili. Met de steun van Modern Art, Londen.
S.m.a.k.
Jan Hoetplein 1
9000 Gent
individueel bezoek 15 euro, reductietarief 13 euro, 19 tot 26 jaar 2,5 euro, tot en met 18 jaar gratis (voor alle tentoonstellingen samen)
Vanaf 3 jaar

Dinsdag: van 9:30 tot 17:30
Woensdag: van 9:30 tot 17:30
Donderdag: van 9:30 tot 17:30
Vrijdag: van 9:30 tot 17:30
Zaterdag: van 10:00 tot 18:00
Zondag: van 10:00 tot 18:00

Van 2 december 2023 tot 14 april 2024