Leuven Jazz: The Breath (UK) + Vegir ft. Hindi Zahra

The Breath (UK)

De sfeervolle vibe van The Cinematic Orchestra was al een intense voltreffer op de allereerste Leuven Jazz in . Met drie leden van dat Orchestra in de rangen benadert de orkestrale jazzpop van The Breath deze sound op quasi-identieke, warmbloedige wijze.


The Breath bestaat vooral uit de wisselwerking tussen de Ierse folkzangeres Rioghnach Connolly en gitarist Stuart McCallum. Live worden ze bijgestaan door diens voormalige Cinematic-kompanen, pianist John Ellis en drummer Luke Flowers. Na hun opmerkelijke debuutalbum 'Carry Your Kin' () kwamen ze afgelopen september opnieuw met een prachtplaat op de proppen: 'Let The Cards Fall', uitgebracht op het Real World label van Peter Gabriel, hoor je exclusief op 'Leuven Jazz '.

Het album is een aaneenschakeling van betoverende songs, met die typische Manchester-versie van alt-folk. Connolly schrijft vanuit een poëtische gedachtestroom: haar persoonlijke en oprechte songs gaan over vervlogen zomers en eerste liefdes, maar net zo goed over hartpijn, culturele ontwrichting of postkoloniaal onrecht. Het is echter vooral haar aantrekkelijke, soulvolle stem – met nuances van delicaat gefluister tot krachtige uithalen – in combinatie met McCallum's vernuft en hun prachtig vervaardigde, caleidoscopische songs, die The Breath zo’n emotionele diepte geven.

Vegir ft. Hindi Zahra

Dominique Vantomme volgde aanvankelijk een klassieke piano-opleiding en liep op zijn twintigste over naar de jazz. Marc Matthys, Mike Del Ferro, Mark Levine en Rob Madna waren zijn professoren vooraleer hij in 1996 een jazzstage ging volgen aan de University of Louisville, Kentucky (USA) bij Andy Laverne en David Baker. Twee jaar later studeerde hij in New York bij Kenny Werner.

Inmiddels werkte Dominique Vantomme samen met o.a. Toots Thielemans, Louisiana Red, Vaya Con Dios, An Pierlé, Viktor Lazlo, Roland en Axelle Red. Met zijn eigen fusionband Root ging hij de wat meer experimentele tour op. Het is in deze periode dat hij ook voor het eerst samenwerkt met de Frans-Marokkaanse zangeres Hindi Zahra.

Nu komt Dominique Vantomme op de proppen met Vegir, een gloednieuw muzikaal verhaal. Hij ontmoette de baas van platenlabel Moonjune, Leonardo Pavkovic, die hem in contact bracht met de legendarische bassist Tony Levin (King Crimson). Dit leverde een spetterende live studio sessie op, waaruit Vegir is ontstaan.Special Guest: Hindi Zahra

Hindi Zahra is afkomstig van het Berbervolk en meer specifiek de Toearegs. Ze wordt door het Engelse blad The Wire bestempeld als het "geesteskind van Django Reinhardt en Billie Holiday". Met haar zachte en warme stem maakt ze een culturele mix van blues, jazz, folk en oosterse muziek.
Met haar eerste album 'Handmade' () viel ze onmiddellijk in de prijzen en won ze de ‘Prix Constantin’ die jonge talenten van het Franse chanson in de kijker zet.

In maakte de Frans-Marokkaanse een verschijning op een album als eerbetoon aan Nina Simone (naast o.a. Camille, Keziah Jones, Lianne La Havas) en zette ze haar eerste stappen in de filmwereld als actrice in 'The Narrow Frame of Midnight' en 'The Cut'. Een nieuw album volgde in , 'Homeland' geheten. Verder werkte ze intens samen met de Malinese superster Fatoumata Diawara en speelde ze wereldwijd op vele grote festivals.

© Duncan Elliott
Waar :
30cc/schouwburg
Bondgenotenlaan 21
3000 Leuven
Telefoonnummer :
016 300 900
Tarief :
VVK: € 18 - € 16 met Cultuurkaart KU Leuven | KASSA: € 21 - € 19 met Cultuurkaart KU Leuven | UiTPAS met kansentarief: € 4,20
Publiek :
Vanaf 15 jaar
Internet :
https://www.leuvenjazz.be/nl/programma/detail/the-breath-uk-
accessibility

Zaterdag: van 20:00 tot 23:00

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

One Night Live - Etuk Ubong Ensemble (Afrobeat)
( 10 augustus - Brussel)
Le Jazz Après Shopping
(Van 6 april 2019 tot 7 mei 2022 - Brussel)