Memoriaal van een wereldoorlog - De Groote Oorlog

Tentoonstellingen Memoriaal een wereldoorlog - Groote Oorlog
Ontdek het 'memoriaal van een wereldoorlog', een verhalende attractie rond de Sint-Niklaaskerk van Liedekerke.

In hartje Liedekerke, rond de Sint-Niklaaskerk, is sinds kort een uniek herdenkingsproject rond wereldoorlog 1 voltooid.
Met behulp van 4 grote schilderwerken en een 100-tal portretzerken worden de toenmalige maatschappij, de belangrijkste protagonisten en het enorme belang van die gebeurtenis voor onze samenleving toegelicht.
De visuele attractie vertrekt van de obligate moord op kroonprins Franz Ferdinand, maar highlight Franz Joseph I en zijn oorlogskabinet als beleidsverantwoordelijken van de natie die de 1e oorlogsverklaring uitvaardigde. In Liedekerke staat het in de krant gedrukt, maar geen Liedekerkenaar die denkt dat hij daar zelf iets mee te maken heeft.
In de week volgend op die 1e oorlogsverklaring, regent het oorlogsverklaringen, en tegen de 4e augustus '14 zijn alle grootmachten in staat van oorlog. Ook een 200-tal Liedekerkenaars is onder de wapens geroepen, maar geen nood: er heerst een algemeen euforie in de betrokken landen. Voor vorst en vaderland trekt men vol enthousiasme ten strijde. De keizers en koningen, een besloten adellijke familiekliek, kijkt genoegzaam toe. Alleen (groot)moeder Europa, ttz koningin Victoria, ziet vanaf haar portret met lede ogen toe hoe haar kleinkinderen in de oorlogsval lopen.
Maar ook voor de Liedekerkenaar, net als voor alle soldaten, is de oorlogsvreugde van korte duur: hij is in een gruwelijke, nooit eerder bedenkbare nachtmerrie terechtgekomen. Miljoenen soldaten, uit alle hoeken van de wereld, zullen hun leven laten in die eindeloze vier oorlogsjaren, en in de totaal ontregelde thuisfronten zullen de vrouwen de maatschappij tot en met de oorlogsindustrie draaiende moeten houden. Met een 100-tal portretzerken, waaronder 13 Liedekerkenaars, worden die gesneuvelden op symbolische wijze uit de anonimiteit gehaald, terwijl de thuisvrouwen op de achtergrond, met de resterende middelen het land bewerken of de mijn ontginnen.
100 jaar oorlog wordt in enkele gezichten, composities en tekstjes tot in het hedendaagse Liedekerke gebracht.
Een visuele bravoure die nog tot eind '15 in het centrum van Liedekerke te bezichtigen is (publieke opstelling, toegang vrij)

Pastoriesteeg
1770 Liedekerke
Gratis
Elk type publiek
M.A. Perneel (10/06/2021)

Maandag: van 6:00 tot 23:30
Dinsdag: van 6:00 tot 23:30
Woensdag: van 6:00 tot 23:30
Donderdag: van 6:00 tot 23:30
Vrijdag: van 6:00 tot 23:30
Zaterdag: van 6:00 tot 23:30
Zondag: van 6:00 tot 23:30


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Bezoekdagen
(Van 1e tot 22 augustus - Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek)
Bezoek aan de Luizenmolen (2e en 4e zondag van elke maand)
(Anderlecht)
Bezoek aan de Hermitage-brouwerij
(Anderlecht)
Riool Museum
(Brussel)
Atomium. Van het symbool tot het pictogram.
(Laken)