Museum Vleeshuis

Tentoonstellingen Museum Vleeshuis
600 jaar muziek en dans in de stad

Het Museum Vleeshuis belicht eeuwen klank, muziek en dans in Antwerpen. Verwacht geen klassiek instrumentenmuseum, maar een levendige reis naar de wereld achter de muziek !

U maakt er kennis met instrumenten, prenten, manuscripten, boeken, schilderijen en maquettes. Ze vertellen het verhaal van speellieden, beiaardiers, operazangers, muziek in de kerk of binnenshuis, openbare concerten en dansgelegenheden na 1800. Er zijn reconstructies van een klokkengieterij en van een atelier voor koperblaasinstrumenten.

Klank van de stad

Het Museum Vleeshuis brengt het verhaal over 600 jaar klank, muziek en dans in Antwerpen. Maak er kennis met de stadsmuziek in al zijn facetten. Ook de Antwerpse opera, muziek op kiosken en in concertzalen, huismuziek, instrumentenbouw en dans komen uitgebreid aan bod.

Verwacht geen klassiek instrumentenmuseum, maar een levendige reis naar de wereld achter de muziek !

Straatmuzikanten en beiaardiers

Het museum vertelt met 600 jaar muziek en dans in de stad een boeiende geschiedenis over straatmuzikanten, torenblazers, speelmannen, beiaardiers en burgerdames. Onder de noemer 'klank van de Stad' toont het veel meer dan de muziekinstrumenten van het museum Vleeshuis.

Het toont eerder een opstelling van zien én horen: muziek op straat, op de toren, in danshuizen, kerken, theaters, op kiosken in de stad. .. Speelmannen komen opnieuw tot leven en burgers vinden hun weg naar 'nobele' instrumenten voor in de huiskamer.

Antwerpse muziekleven

'Klank van de Stad' belicht naast het muziekspel ook tal van andere facetten. Het ontstaan van de muziekdruk, instrumentenbouwateliers, de concerten en de opera in het Almoezenierstheater, de Bourla en de concertzalen van weleer. Al deze feiten hebben het Antwerpse muziekleven de nodige dynamiek gegeven.

Muziek diende ook vele meesters: de kerk, de milities, feesten en optochten en zelfs de dagelijkse uurindeling. Muziek speelt nog steeds een cruciale rol in het maatschappelijk gebeuren van de stad en via multimedia en een optimale sonorisatie krijgt elk onderwerp een link met deze tijd. 'klank van de Stad' benadert muziek in een zeer ruime context. Niet enkel instrumenten zijn belangrijk, maar vooral het verhaal achter klanken en muziek.

En dat muziek een stad zinnelijker en warmer maakt zal de nieuwsgierige bezoeker in het Vleeshuis geweten hebben.
Museum Vleeshuis
Vleeshouwersstraat 38
2000 Antwerpen
Van 0€ tot 5€
Elk type publiek
Caro de mee (10/06/2021)

Donderdag: van 10:00 tot 17:00
Vrijdag: van 10:00 tot 17:00
Zaterdag: van 10:00 tot 17:00
Zondag: van 10:00 tot 17:00

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Finis Terrae
(Van 17 november 2022 tot 26 februari 2023 - Antwerpen)
Red Star Line Museum
(Antwerpen)
Februari tentoonstelling bij Nobody&Friends
(Van 2 tot 26 februari - Antwerpen)
Sportimonium
(Hofstade)
Luc Van Loock - Grafiek
(Van 24 december 2022 tot 26 maart 2023 - Herentals)