Sint-Janshospitaal

Tentoonstellingen Sint-Janshospitaal
In het Sint-Janshospitaal, goed voor meer dan 8 eeuwen geschiedenis, verzorgden zusters en broeders pelgrims, reizigers en zieken. De middeleeuwse ziekenzalen en de daarbij behorende kerk herbergen een imposante collectie archiefstukken, kunstwerken, medische instrumenten en zes werken van Hans Memling. Verder te bezoeken: de Diksmuidezolder, de oude slaapzaal, de voogdenkamer en de aanpalende apotheek..

Geschiedenis

In de oude ziekenzaal worden vanaf de 12e tot midden 19e eeuw zieken opgevangen. Aanvankelijk kan al wie voedsel of een bed nodig heeft er terecht. De medische kennis van de kloosterzusters is echter miniem en ze wijden zich vooral aan 'zielzorg'. Geneesheiligen op schilderijen en sculpturen, reliekhouders en een sfeervolle kapel wijzen op levendige devotie. In de 19e eeuw verhuist het ziekenhuis naar een vlakbij gelegen neogotisch gebouw in felrode baksteen, waar zieken nog tot 1978 terecht kunnen.

Museum

De zusters bezitten unieke kunstschatten die ze in 1839 voor het eerst tentoonstellen in de Kapittelzaal. Het museum bevindt zich nu in de oude ziekenzaal. Het feit dat de kunstobjecten er verweven zijn met de locatie en haar vroegere bewoners, geeft het museum een absolute meerwaarde. Heel wat objecten zijn bovendien gemaakt op maat van de hospitaalgemeenschap en beelden de opdrachtgevers af.

Collectie

Het Sint-Janshospitaal bezit zes topwerken van de Vlaamse Primitief Hans Memling, maar ook heel wat religieus geïnspireerde schilderijen en beeldhouwwerk. Toegepaste kunst zoals meubilair, zilver, medische instrumenten, reliekhouders, archiefdocumenten en apothekerspotten getuigen van 800 jaar zorg.

Het Sint-Janshospitaal is een van de oudst bewaarde hospitaalgebouwen van Europa. In het museum kom je meer te weten over het vroegere hospitaalleven en hoe de ziekenzalen er toen uit zagen. Meubels, schilderijen, beelden, zilverwerk en tinnen voorwerpen zijn de stille getuigen van eeuwenlange zieken- en zielszorg in dit hospitaal. Uniek is ook het dakgebinte van het gebouw, dat tot de oudste en meest monumentale van Europa behoort. Vergeet zeker ook niet een bezoek te brengen aan de oude apotheek en de kruidentuinen. In de hospitaalkapel gaat alle aandacht naar de werken van de bekendste der Vlaamse Primitieven: Hans Memling. Deze schilder leefde en werkte in de 15de eeuw in Brugge en creërde er zijn belangrijkste meesterwerken, zoals het beroemde Ursulaschrijn, voor het Sint-Janshospitaal.
Sint-Janshospitaal
Mariastraat
8000 Brugge
€8
Elk type publiek
Caro de mee (10/06/2021)

Dinsdag: van 9:30 tot 17:00
Woensdag: van 9:30 tot 17:00
Donderdag: van 9:30 tot 17:00
Vrijdag: van 9:30 tot 17:00
Zaterdag: van 9:30 tot 17:00
Zondag: van 9:30 tot 17:00

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

O.L.V.-kerk Museum
(Brugge)
Archeologiemuseum
(Brugge)
Gruuthusemuseum
(Brugge)
Arentshuis
(Brugge)
Salon Arents / Arentshuis
(Brugge)