Upcyclen

 
Over de hele wereld strijden collectieven en ngo's voor betere sociale en ecologische rechtvaardigheid in het licht van de afvalcrisis.

Het Museum van het Waalse Leven in de Provincie Luik relativeert met zijn tentoonstelling Upcycling twee burgerinitiatieven die gericht zijn op een mentaliteitsverandering.
UPCYCLING presenteert de reflecties van kunstenaars en burgers die onze relatie tot objecten en de actie van weggooien in twijfel trekken. De fotoserie Homo Detritus, een eerbetoon aan de artiesten van het collectief Ndaku Ya La Vie Est Belle Kinshasa, gaat in dialoog met een verzameling silhouetten van de D fil'co, een medeverantwoordelijke en verenigde Luikse parade.

In plaats van het gewicht van het afval te dragen dat de straten binnendringt, roept het Congolese collectief Ndaku ya, life is beautiful de ecologische en sociale noodtoestand van het land uit met een goed humeur, trots en kleur. Podiumkunstenaars vinden traditionele maskers opnieuw uit door fantasmagorische kostuums te maken van blikjes, rubber, blikjes of gebruikte slippers.

Vereeuwigd door de Franse fotograaf Stephan Gladieu in zijn serie Homo Detritus, veroordelen deze mensen met poŽzie en humor de ecologische crisis die het Afrikaanse continent treft.

De tentoonstelling Upcycling brengt hen in dialoog met silhouetten die zijn gemaakt voor Dfil'co, een Luiks initiatief onder leiding van de vzw Jeugdhulpverlening en georkestreerd door Giovanni Biasiolo, dat tot doel heeft het bewustzijn van duurzame ontwikkeling en solidariteit te vergroten. De modeshows worden gemaakt door professionele en amateur-stylisten, waarbij gebruik wordt gemaakt van onverwachte en verrassende geborgen kleding en materialen. Naast een modeshow is D fil'co een economische, maatschappelijke en ecologische vraagstelling, waarvan de reikwijdte nauw met elkaar verbonden is.

Naast Garbage, de sorteertentoonstelling die het beheer van afval in de wereld aanpakt, is Upcycling een ruimte voor reflectie over onze relatie tot objecten en de actie van weggooien. De energie die uitgaat van deze voorbeelden van verbintenissen, waarbij collectieve intelligentie centraal staat in het creatieve proces, is een roep om verandering. Twee continenten, twee standpunten, maar slechts ťťn benadering: upcycling om het bewustzijn te vergroten en je uit te spreken. Een echte uitnodiging om onze manier van consumeren te herdenken!
Musee de la Vie Wallonne
Cour Des Mineurs
4000 Luik
Volwassene: 7 - student, senior en kind (3+): 5 - Artikel 27: 1.25
Vanaf 5 jaar

Dit evenement is voorbij. Doe een zoekactie op de site, om de volgende uitgave van dit evenement te vinden.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de evenementen in uw regio via onze nieuwsbrief!

In dezelfde categorie:

Concept & Lifestyle Store
(Brussel)
Concept & Lifestyle Store
()
The Plastic Design Collection
(Laeken)
Resonanties. Ontmoeting tussen Art Nouveau en plastic design
(Van 15 september 2023 tot 14 april 2024 - Laken)
Christophe Gevers, de architectuur van het detail
(Van 11 oktober 2023 tot 10 maart 2024 - Laken)